KRAFT

Vil kjempe under timeouten i Hardanger

Ap-ordfører Jan Ivar Rødland - Granvin herad
Ap-ordfører Jan Ivar Rødland - Granvin herad Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
16. aug. 2010 - 07:15

Kommunepolitikerne i Hardanger har ennå ikke bestemt seg for hva deres neste offensiv mot regjeringens kraftplaner skal gå ut på. Men de lover at de ikke vil lene seg tilbake og vente på sjøkabelutredningens åpenbaring i februar.

Allerede kommende onsdag samles ordførerne på et ekstramøte i Hardangerrådet, hvor temaet er kraftlinjen mellom Sima og Samnanger.

Ordfører Astrid Farestveit Selsvold i Kvam har allerede varslet at hun ikke vil akseptere et ilandføringsanlegg for sjøkabel i regionssenteret Norheimsund. Når byggingen av master i Samnanger starter til høsten, er premissene for et slikt anlegg lagt.

For mange spørsmål

Venstre-ordfører Mona Hellesnes i Ulvik kommune forstår fortvilelsen i nabokommunen, og mener sjøkabelutredningen må inkludere ulike løsninger for ilandføringsanlegg.

– Det er altfor mange uavklarte spørsmål som har svar som kan bli avgjørende. Blant annet støtter vi en uavhengig vurdering av forsyningssikkerheten til Bergen, sier Hellesnes til NTB.

Hun er bekymret for at byggingen i Samnanger kan umuliggjøre løsninger som kan vise seg å være de beste.

Vil ha jordkabel

Leder Atle Naterstad i Kvam Ap mener luftspenn over Kvamskogen fra Samnanger til Norheimsund vil båndlegge verdifulle friluftsområder.

– Vi vil ha jordkabel helt fram til Samnanger. Sjøkabel tar uansett så lang tid å utrede at man har tid til å vente med å bygge mastene, sier Naterstad til NTB.

Partikollega og ordfører Jan Ivar Rødland (Ap) i Granvin kommune mener det er avgjørende at kommunene har en felles strategi i arbeidet med sjøkabelutredningen.

– Vi må sørge for at vi kjenner oss igjen i arbeidet, og være tydelige på alt vi ønsker å få svar på, sier Rødland.

Han vil ikke ta standpunkt til verken den ene eller den andre løsningen før alle kort er lagt på bordet.

– Vi har fått en timeout på den ene banehalvdelen og den skal vi bruke aktivt for å markere motstanden vår, sa Rødland i en kamptale for aksjonistene i protestmarsjen ved Sjusete i Kvam lørdag.

God nok tid

Bjørn Lødemel (H) i Stortingets energi- og miljøkomité marsjerte også mot mastene lørdag. Han er enig i at det finnes rikelig med tid til å finne ut om kabel er bedre enn ledning.

– Grunnlaget for å vurdere kabling nå er for tynt, men vi har god nok tid til å forbedre det. Vi trenger en bredere og mer utfyllende utgreiing, og her må vi jobbe opp mot fagmiljøenes kunnskap om kabler. Hvis kabler er et reelt alternativ, kan vi ikke ignorere det, sier Lødemel til NTB. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.