INDUSTRI

Vil jobbe for kraftintensiv industri

Camilla Aadland
7. okt. 2008 - 10:43

Industrien har lenge etterlyst ordninger som gir sikker og rimelig tilgang på kraft. Løsningen er et innkjøpskonsortium som ligner på det franske.

Regjeringen sier den vil jobbe aktivt for et slikt konsortium, og åpner for å gi tilskudd til de kraftintensive bedriftene som deltar i innkjøpskonsortiet.

Vil påvirke EU

Tilskuddet skal ha tilsvarende funksjon som skattefordelene som er gitt til bedriftene som deltar i konsortiet i Frankrike. Det vil blant annet si at støtten skal være innenfor EØS-regelverket for bagatellmessig støtte.

I tillegg vil regjeringen fortsatt følge utviklingen i EU nøye og påvirke eventuelle prosesser, slik at det blir skapt handlingsrom for å gi norsk kraftintensiv industri enda bedre rammevilkår.

Håpet på mer

Sundsbø hadde håpet at regjeringen forpliktet seg mer i statsbudsjettet, men er glad for at arbeidet med et innkjøpskonsortium fortsetter.

– Regjeringen kommer ikke med noen føremelding eller klar målangivelse for arbeidet som gjøres, sier direktør Svein Sundsbø i Norsk Industri til TU.no.

Vil se på innspill

Organisasjonen har jobbet aktivt med å få til et innkjøpskonsortium her i Norge, og har kommet med et forslag som går lenger enn den franske modellen.

– Vi vil kombinere innkjøpsordningen med et opplegg for forsyningssikkerhet, kombinert med en del miljøtiltak som enøk og energigjenvinning, sier Sundsbø.

Regjeringen mener imidlertid at Norsk Industris innspill vanskelig lar seg gjennomføre, men sier den vil se på innspillet.

Håpet på mer

Regjeringen understreker at langsiktige kommersielle kontrakter må utgjøre et bærende element i industriens kraftdekning.

– Fundamentet er en god kraftbalanse, muligheter til å inngå langsiktige, kommersielle kontrakter og de gode vilkår industrien har ved nettleie, ved fritak for eller reduksjon av el-avgift og hos Enova. I sum gir dette den kraftintensive industrien i Norge gode rammevilkår, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.