KLIMA

Vil investere i utviklingsland

KUTTE: Sør-Afrika er det landet i Afrika med de største utslippene av klimagasser. Potensialet er stort for å kutte utslippene i utviklingsland, mener de fire aktørene.
KUTTE: Sør-Afrika er det landet i Afrika med de største utslippene av klimagasser. Potensialet er stort for å kutte utslippene i utviklingsland, mener de fire aktørene. Bilde: Poppe, Cornelius
Mona Sprenger
27. okt. 2009 - 15:11

De fire aktørene forslår et nytt, norsk initiativ for teknologioverføring foran FNs klimatoppmøte i København. Topplederne i de fire virksomhetene overrakte initiativet til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under en konferanse i Oslo tirsdag.

- Målet er at Solheim og regjeringen tar med seg forslaget til klimatoppmøtet i København. Der må han arbeide for å få på plass et program for teknologioverføring som en del av FNs klimakonvensjon. Et norsk initiativ nå kan bringe forhandlingene et langt skritt framover, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF i en pressemelding. Han mener at dette forslaget kan utløse investeringer i milliardklassen.

Industriland må betale

Teknologioverføring mellom nord og sør er ubesvart spørsmål i forhandlingene foran klimatoppmøtet i København. Forslaget beskriver en modell som skal sikre at industriland finansierer investeringer, og som tilrettelegger for bruk av nyere og renere klimateknologi i utviklingsland. Initiativtakerne mener at industrilandene må love finansiell støtte for å imøtekomme utviklingslandenes forventninger, og raskt utløse private investeringer i fornybar energi produksjon i stor skala.

- Det er på tide å legge til rette for en storstilt teknologioverføring, sier LO-leder Roar Flåthen.

Videreutvikle norsk kompetanse

- Det nye klimainitiativet handler om å gjøre det lettere for bedrifter å investere i fornybar energi i utviklingsland. Vi tror et slikt initiativ vil være bra for å få til reduksjon i klimagassutslipp på lang sikt og bra for forhandlingene på kort sikt. I tillegg videreutvikler vi norsk kompetanse innen fornybar energi, sier konsernsjef Bård Mikkelsen fra Statkraft AS.

Trappe opp

I det nye forslaget beskrives blant annet politisk tilrettelegging og insentiver som vil kunne støtte en omlegging til renere og mer moderne teknologiske løsninger.

- Med basis i norsk kompetanse på fornybar energi og tradisjon for offentlig-privat samarbeid, kan Norge finne måter å skalere kraftig opp de investeringene som i dag gjøres i utviklingsland i Asia og Latin-Amerika av SN Power, TrønderEnergi og andre. Det er særlig viktig at vi nå lykkes i å skaffe mer energi til de fattigste landene, sier Kjell Roland, administrerende direktør i Norfund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.