KLIMA

Vil ikke vente på ny teknologi

I MØRKET: Det arbeides nesten døgnet rundt på Kårstø, men nå mener Petroleumstilsynet at det går litt for fort i svingene. Her heises en skorstein på plass.
I MØRKET: Det arbeides nesten døgnet rundt på Kårstø, men nå mener Petroleumstilsynet at det går litt for fort i svingene. Her heises en skorstein på plass. Bilde: Ingarth Skjærstad / Naturkraft
Mona Strande
26. jan. 2007 - 12:30

Mellom klokken 12 og 16 i dag holder regjeringen et samråd med organisasjoner og selskaper for å diskutere hvordan man skal gå videre med CO 2-rensing på gasskraftverket på Kårstø.

Krever fullskala snarest

Bellona og Norges Naturvernforbund er to av miljøorganisasjonene som er med på dette samrådet, og de har klare meninger om hvilket resultat de ønsker.

- Regjeringen må sørge for et fullskala renseanlegg på Kårstø så raskt som mulig, slik de har lovet. For hvert år dette gasskraftverket blir stående urenset vil det slippe ut over en million tonn CO 2 - tilsvarende utslippene fra 480.000 privatbiler. Jo lenger det blir gående uten rensing, jo større reduksjoner må til andre steder i Norge, sier leder Lars Haltbrekken, Norges Naturvernforbund.

- Ingen museumsteknologi

Nestleder i Bellona, Marius Holm, synes det er tøys å hevde at renseteknologien som skal benyttes på Kårstø er en "museumsteknologi".

- I Norge må vi få ned CO 2-utslippene med en million tonn. For å nå det målet kreves handling, og da kan vi ikke sitte og vente på teknologiutviklingen. Det blir helt feil å si at Kårstø blir gammeldags mens Mongstad blir nytt, for det er ikke snakk om en helt ny renseteknologi som skal komme - men en videreutvikling av den vi har i dag, sier Holm.

Frykter utsettelse til evig tid

Han understreker at Bellona tar stor avstand fra å vente på Mongstad-teknologien.

- Vi kan ikke utsette rensingen i påvente av ny teknologi. Man må tenke på miljøet også. Det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig, sier Holm.

Norges Naturvernforbund frykter at det ikke kommer et fullskala renseanlegg ved Kårstø dersom regjeringen dropper det nå.

- Det har vært en ti års kamp for å få dette til. Nå må flertallsregjeringen sørge for at det skjer, i tråd med deres løfter, sier Lars Haltbrekken.

Støtter pilotanlegg

Både Bellona og Norges Naturvernforbund støtter planene om Aker Kværners pilotanlegg.

- Men det må komme i tillegg til et fullskala renseanlegg på Kårstø, ikke i stedet for, sier Haltbrekken.

Bellona ser et stort potensial for norsk industri til å bidra i teknologiutviklingen av renseanleggene.

- Ikke bare næringspolitisk, men også miljøpolitisk er det viktig å få en norsk løsning. Norsk industri har et potensiale til å bli best på teknologiutvikling innen dette området, sier Marius Holm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.