OLJE OG GASS

Vil ikke utsette Luno-planene

Riggen Transocean Leader fant Statoils del av kjempefunnet Johan Sverdrup. Nå bygger det seg opp en konflikt om feltet skal drives med strøm fra land.
Riggen Transocean Leader fant Statoils del av kjempefunnet Johan Sverdrup. Nå bygger det seg opp en konflikt om feltet skal drives med strøm fra land. Bilde: Harald Pettersen/Statoil

I går meldte Statoil at det er satt i gang utredninger for å vurdere felles elektrifisering for feltene på Utsirahøyden.

Les mer her: Elektrifisering mulig fra 2016

Selskapet mener det kan være mulig å få på plass elektrifisering innen 2016, og at det er tilstrekkelig med kraft på Kårstø.

– Må utsette Luno

Miljøorganisasjonen Zero mener dette bør føre til at Lundins søknad om å ta i bruk gassturbiner på Luno-feltet bør avvises.

– Slik PUD (plan for utbygging og drift, red.anm.) foreligger nå, med gassturbiner fra dag én, kan ikke hverken OED eller Stortinget godkjenne den. De må sende den tilbake til Lundin og be de legge fram en ny plan med elektrifisering fra oppstart. Vi vet jo nå at det er fullt mulig og at selskapene jobber med planene for elektrifisering av alle feltene, sier rådgiver Kari Elisabeth Kaski i Zero.

Les også: – Planlegger gassturbiner til gigantfunnet

Vil ikke forsinke

Men Olje- og energidepartementet avviser at de Statoil-ledede utredningene får konsekvenser for Lundins planer.

– Planen er å legge fram Luno PUD for Stortinget i løpet av vårsesjonen, er det eneste kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen i OED ønsker å si om saken.

Les også: Ingen koordinering av elektrifisering

Dyr løsning

Det er ulike interesser som gjør en felles kraftløsning for Utsirahøyden komplisert. Alle aktørene er skeptiske til økonomien i løsningen, men de er pålagt å utrede elektrifisering til nye felt. Foreløpige anslag viser at elektrifisering vil koste 8 til 9 milliarder kroner.

Statoil kan ha gode grunner til en felles utbygging fordi det åpner for at flere er med og spleiser på regningen.

Lundin og Det Norske ønsker en rask utbygging av feltene Luno og Draupne fordi de trenger pengestrøm for å finansiere videre utvikling. Derfor vil de heller bygge ut med gassturbiner for så eventuelt å koble til strøm i ettertid.

Luno og Draupne samordnes

Les også:

Utenlandskabler gir ikke elektrifisering

Vil ikke pålegge elektrifisering

Utbyggingsplaner får klimakritikk

Oljeutbygginger kan bli stanset

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.