KLIMA

Vil ikke ta en Gilde

Maridalsvannet i Oslo er byens viktigste drikkevannskilde.
Maridalsvannet i Oslo er byens viktigste drikkevannskilde. Bilde: Heiko Junge / Scanpix
Jannicke Nilsen
19. okt. 2007 - 16:41

Etter de siste dagers undersøkelser mener Vann og avløpsetaten det nå er enda mindre sannsynlig at parasittene som gjør Oslos drikkevann ubrukelig har kommet inn gjennom hull i ledningsnettet.

Snart ferdig

- Vi er snart ferdige med kartleggingen, og vi er absolutt styrket i troen på at parasitten ikke har kommet inn via ledningsnettet. Maridalsvannet er en mer sannsynlig kilde, sier Jonny Ødegård, distribusjonsleder for vannettet i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Men å avfeie muligheten fullstendig, tør etaten ikke.

Vil ikke utelukke

- Vi vil ikke gjøre som Gilde, å tenke at man har funnet løsningen og utelukke andre muligheter for tidlig. Da risikerer man å miste avgjørende informasjon, sier Ødegård.

Under E-coli-skandalen som rammet Gilde i starten av 2006, ble kjøttdeig på et ganske tidlig tidspunkt langt på vei utpekt som smittekilde.

Senere viste det seg at smitten kom fra spekepølse. I slutten av mars samme år ble E. coli O103 påvist i sognemorr fra et Gilde-anlegg.

18 personer ble syke, 16 av dem barn. 1 barn døde.

Venter på spylingsrapport

Vann- og avløpsetaten er nesten ferdig med å kartlegge tilstanden for vannledningsnettet i Storo-området, hvor Giardia-parasitten først ble oppdaget.

I flere dager har etaten saumfart hendelsesloggen for aktiviteter på og i nærheten av vannledningsnettet Storo-området, og sett på vanntrykkhistorikken i rørene for å lage en tilstandsrapport.

- Vi har ikke funnet noe så langt, men vi må sjekke en ting til før vi kan konkludere nærmere. Vi venter på historikk for tiltak på ledningsnettet, som spyling av ledningene. Spyling kan blant annet virvle opp humus på ledningene, sier Ødegård.

Patruljerer Maridalsvannet

Det har versert teorier om at blant annet bygningsarbeider kunne ha skadet vannledningsnettet og forårsaket forurensing fra kloakkrør som ligger nedgravd i samme grøft. I tillegg er mange bekymret for at vannledningsnettet er for dårlig.

Da hjelper det ikke at Oslo får et nytt og bedre renseanlegg fra neste år.

Vann- og avløpsetaten jobber på spreng for å finne smittekilden til parasittfunnene.

Mannskap går blant annet på skift rundt Maridalsvannet, og er ute i båtfor å finne smittekilder som feks døde dyr. Også Skjærsjøen og Dausjøen og elvene i tilknytning til Maridalsvannet sjekkes.

Parasittfunn

Svarene på 7 av de 21 prøvene som ble tatt onsdag viste i dag at det ikke er flere funn av Giardia-parasitten.

Det er imidlertid funnet parasitten Cryptosporadum i fire prøver som er tatt av behandlet vann fra Oset, Hellerudveien, Herslebsgate og Kalbakken.

Oslos befolkning må belage seg på å koke vannet i to uker framover.

Denne parasitten gir de samme symptomene som Giardia-parasitten; kvalme, vannete diare og magekramper, samt illeluktende avføring. Cryptosporadum er imidlertid ikke kjent for å forårsake skape alvorlige senskader slik Giardia kan forårsake.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.