Vil ikke bruke mobile kraftverk

Vil ikke bruke mobile kraftverk
Statnett vil ikke starte de mobile gasskraftverkene selv om det blir skyhøye strømpriser. Bilde: STATNETT

I januar 2003 var strømprisen nærmere én krone per kWh.

Likevel var ikke situasjonen i nærheten av å oppfylle Statnetts kriterier for oppstart av de mobile gasskraftverkene. Reservekraftverkene skal bare startes hvis det er 50 prosent sannsynlighet for rasjonering.

– Midt-Norge har aldri vært i nærheten av det vi kaller en svært anstrengt kraftsituasjon, sier informasjonssjef i Statnett, Irene Meldal. Hun klar på at Statnett ikke kan starte de mobile gasskraftverkene selv om det blir skyhøye strømpriser og sterkt politisk press.

– Konsesjonen er klar på at det skal være fare for rasjonering. Det blir ikke tatt hensyn til strømprisen.Unødvendige gasskraftverk

Ifølge flere analytikere Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med kan strømprisene i Midt-Norge skyte i været lenge før kraftforsyningen blir svært anstrengt – etter Statnetts definisjon. Og den høye prisen vil trolig føre til at industrien selger kraft tilbake til markedet og at husholdningene reduserer forbruket sitt. Dermed blir det ikke nødvendig å starte opp reservekraftverkene.

Kraftanalytiker i Econ, Lasse Torgersen, mener det er umulig å forutsi prisnivået i en situasjon hvor det er 50 prosent sannsynlighet for rasjonering. – I en stram forsyningssituasjon vil strømprisen stige. Men hvor mye prisen vil gå opp, avhenger mye av om industrien velger å selge kraften sin tilbake til markedet, sier analytikeren. Han tror ikke politikerne vil lykkes med å kreve oppstart av de mobile gasskraftverkene på grunn av høye kraftpriser.– Uakseptabelt av Statnett

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (ap), krever at reservekraftproduksjonen kommer i gang før strømprisene i området øker. Han raser over Statnett og NVEs håndtering av kraftsituasjonen i Midt-Norge. – Statnett og NVE sier at det trolig ikke blir behov for rasjonering fordi industrien kommer til å selge kraften sin. Men for oss er det uakseptabelt at industrien skal stenge ned. Statnett og NVE opptrer skandaløst. Vi kommer i en situasjon med permanent kraftunderskudd. Likevel tar de overhodet ikke situasjonen på alvor, sier Sandvik.

Han understreker at det er uakseptabelt at Midt-Norge skal ha høyere strømpris enn resten av landet. – Vi krever et pristak i regionen. Strømprisen i Midt-Norge skal maksimalt være et halvt øre dyrere enn resten av landet. Politikerne har jo også sagt at det ikke aksepteres høyere strømpris i regionen.

Les mer om: