KRAFT

Vil ikke bruke mobile kraftverk

Statnett vil ikke starte de mobile gasskraftverkene selv om det blir skyhøye strømpriser.
Statnett vil ikke starte de mobile gasskraftverkene selv om det blir skyhøye strømpriser. Bilde: STATNETT
Ole K. Helgesen
17. aug. 2007 - 07:06

I januar 2003 var strømprisen nærmere én krone per kWh.

Likevel var ikke situasjonen i nærheten av å oppfylle Statnetts kriterier for oppstart av de mobile gasskraftverkene. Reservekraftverkene skal bare startes hvis det er 50 prosent sannsynlighet for rasjonering.

– Midt-Norge har aldri vært i nærheten av det vi kaller en svært anstrengt kraftsituasjon, sier informasjonssjef i Statnett, Irene Meldal. Hun klar på at Statnett ikke kan starte de mobile gasskraftverkene selv om det blir skyhøye strømpriser og sterkt politisk press.

– Konsesjonen er klar på at det skal være fare for rasjonering. Det blir ikke tatt hensyn til strømprisen.Unødvendige gasskraftverk

Ifølge flere analytikere Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med kan strømprisene i Midt-Norge skyte i været lenge før kraftforsyningen blir svært anstrengt – etter Statnetts definisjon. Og den høye prisen vil trolig føre til at industrien selger kraft tilbake til markedet og at husholdningene reduserer forbruket sitt. Dermed blir det ikke nødvendig å starte opp reservekraftverkene.

Kraftanalytiker i Econ, Lasse Torgersen, mener det er umulig å forutsi prisnivået i en situasjon hvor det er 50 prosent sannsynlighet for rasjonering. – I en stram forsyningssituasjon vil strømprisen stige. Men hvor mye prisen vil gå opp, avhenger mye av om industrien velger å selge kraften sin tilbake til markedet, sier analytikeren. Han tror ikke politikerne vil lykkes med å kreve oppstart av de mobile gasskraftverkene på grunn av høye kraftpriser.– Uakseptabelt av Statnett

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (ap), krever at reservekraftproduksjonen kommer i gang før strømprisene i området øker. Han raser over Statnett og NVEs håndtering av kraftsituasjonen i Midt-Norge. – Statnett og NVE sier at det trolig ikke blir behov for rasjonering fordi industrien kommer til å selge kraften sin. Men for oss er det uakseptabelt at industrien skal stenge ned. Statnett og NVE opptrer skandaløst. Vi kommer i en situasjon med permanent kraftunderskudd. Likevel tar de overhodet ikke situasjonen på alvor, sier Sandvik.

Han understreker at det er uakseptabelt at Midt-Norge skal ha høyere strømpris enn resten av landet. – Vi krever et pristak i regionen. Strømprisen i Midt-Norge skal maksimalt være et halvt øre dyrere enn resten av landet. Politikerne har jo også sagt at det ikke aksepteres høyere strømpris i regionen.

Les mer om: