OLJE OG GASS

Vil hente ut Snøhvit-oljen

Snøhvit og Hammerfest på kartet.
Snøhvit og Hammerfest på kartet.
Mona Strande
7. feb. 2007 - 11:23

- En egen lisens vil komplisere prosjektet ytterligere, sier oljedirektør Gunnar Berge, Oljedirektoratet.

Han håper nå at lisenshaverne som foreløpig har sagt nei til oljeutvinning, vil endre sin mening.

Jobber for brønn

Ifølge oljedirektøren er det anslagsvis nærmere 100 millioner fat olje som kan hentes ut fra Snøhvit.

Dagens lisens gjelder kun for gassutvinning. Berge synes i dag det er trist at en avgjørelse om oljeforekomstene ikke ble avgjort umiddelbart.

- Først må vi vite om det er lønnsomt å bore, så nå må vi få på plass en avgrensningsbrønn. Vi jobber intenst med denne saken fortsatt, sier Berge.

- Stygg ripe i lakken

Fagforbundet Industri Energi ( IE) har lenge ment at noe må gjøres for å sikre at oljeressursene blir utnyttet.

- Dersom denne oljen ikke hentes ut, kan det bli en stygg ripe i lakken for ressursforvaltningen på norsk sokkel, sier fagpolitisk leder Frode Alfheim, IE.

Etter et møte med statssekretær Anita Utseth i Olje- og energidepartementet mandag denne uken, fikk Industri Energi signaler om at departementet mente det ville bli lettest å få en avklaring dersom lisensgruppa ombestemmer seg.

Entydig signal

Nå er Industri Energi glade for at også Oljedirektoratet vil få på plass en avgrensningsbrønn.

- Når både departementet, politikerne og Oljedirektoratet er så entydige, bør det gjøre at selskapene går i tenkeboksen igjen, sier Alfheim.

Industri Energi har i dag sendt brev til rettighetshaverne på Snøhvitfeltet. Her påpeker de at det er samfunnsøkonomisk uheldig at oljen, og dermed verdier for flere titalls milliarder kroner, blir liggende igjen i feltet.

Ber om ny vurdering

De ber også om at Norges gode omdømme for full utvinning av oljeressursene i våre felt ikke svekkes ved at oljen på Snøhvit ikke hentes ut.

- Som rettighetshaverne på norsk sokkel, påtar man seg et betydelig ansvar for ressursforvaltningen på sokkelen og forvaltning av samfunnsverdier. Industri Energi er opptatt av at dette er verdier som skal legges til grunn også i fremtiden. På denne bakgrunn vil vi be rettighetshaverne i Snøhvitlisensen vurdere saken på nytt, heter det i brevet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.