BYGG

Vil ha strengere byggforskrifter

BYGGREGLER: Miljøvernminister Erik Solheim varslet under fremleggelsen av Klimakur at han vil ta initiativ til å skerpe tekniske forskrifter for bygg.
BYGGREGLER: Miljøvernminister Erik Solheim varslet under fremleggelsen av Klimakur at han vil ta initiativ til å skerpe tekniske forskrifter for bygg. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
17. feb. 2010 - 13:20

– Ja, jeg vil sterkt tilråde det. Nå er tekniske forskrifter for byggenæringen ikke mitt ansvar, men jeg vil bidra til å tilskynde en skjerping, svarte Solheim på spørsmål om det kan være aktuelt å skjerpe de tekniske forskriftene for å redusere utslipp. Det var under lanseringen av rapporten Klimakur Solheim varslet strengere byggeregler.

Bort med oljefyr

– Praktisk talt alle utslipp kan reduseres og teknikken finnes, sa Agnar Aas, direktør for NVE, da han tok for seg hva som kan gjøres innen sektoren bygg.

Aas sa at gruppen som har jobbet frem Klimakur har kartlagt forskjellige muligheter innen bygg. Det aller mest effektive er å fase ut samtlige fossile brensler og erstatte dem med bioenergi, sol, fjernvarme eller varmepumper. Disse tiltakene skal koste fra 770 til 3100 kroner per tonn redusert utslipp CO 2-ekvivalenter.

– De aller fleste vil koste under 1000 kroner per tonn, og ganske mange vil koste under 200 kroner, sa Aas.

Skjerpet TEK

Som punkt nummer to kom Aas med god hjelp til miljøvernministeren.

– Vi må skjerpe TEK. Dernest må vi investere i utvikling av ny teknologi og kompetansehevning. Byggenæringen er en spredt næring og behovet for kompetanseheving er stort.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.