OLJE OG GASS

Vil ha større seismikk-vernesone

Seismikkskytingen utenfor Lofoten og Vesterålen er til pine for fisken, mener Fiskeridirektoratet, som vil ha en vernesone på 18 nautiske mil.
Seismikkskytingen utenfor Lofoten og Vesterålen er til pine for fisken, mener Fiskeridirektoratet, som vil ha en vernesone på 18 nautiske mil. Bilde: Leif Hamnes
Stein Jarle Olsen
12. okt. 2009 - 08:16

Torsk og hyse i Lofoten kan bli så skremt av seismikkskytingen at det må innføres en vernegrense på 18 nautiske mil (cirka 33 km), mener Fiskeridirektoratet.

Oljebransjen mener på sin side at det holder med en grense på fem nautiske mil (ca 9 km), til tross for at en spesielt nedsatt forskergruppe har kommet frem til at fangstene på Nordkappbanken ble redusert i en avstand på minst 18 nautiske mil fra seismikkskytingen, skriver Dagens Næringsliv.

Hensyn

En felles arbeidsgruppe som ble nedsatt for å komme til enighet om temaet forble resultatløs.

– Oljedirektoratet mener implementering av skremmeeffektene vil få så store konsekvenser for næringen at det er umulig å etterleve. Vi har et annet syn. En samstemt forskergruppe påpeker reell kunnskap som vi må ta hensyn til, sier seniorrådgiver Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet til DN.

Ikke plass

Han mener sameksistens mellom fiskeri og oljeundersøkelser er mulig, særlig siden seismikken hovedsakelig skytes om sommeren, mens fisket foregår om vinteren.

– Vi vil ta hensyn til fiskeriene gjennom kunnskap om skremmeeffekt inntil 18 nautiske mil rundt området fisket pågår. Det vil være svært høy konsentrasjon av fiskefartøy i det sørlige Barentshavet under fisket på gytevandrende fisk. Det vil rett og slett ikke være plass til noen seismikkfartøy i dette området mens fiskingen pågår, sier Langedal.

Oljedirektoratet har på sin side satt ut en studie av skremmeeffektene til Havforskningsinstituttet, som de nå venter på resultatene av.

De første resultatene av seismikkskytingen var lovende, avslørte oljedirektør Bente Nyland til Teknisk Ukeblad nylig.

Les saken: Fant suksessbergarten utenfor Lofoten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.