NETTARKIV

Vil ha statlig garanti

Anders J. Steensen
1. sep. 2008 - 13:42

Stavanger: Erik Haugane i oljeselskapet Det Norske, er delvis enig med konsernsjef i StatoilHydro, Helge Lund, i at de små oljeselskapene ikke har økonomisk evne til de store investeringene som kommer når et felt skal bygges ut.

– Vi har en ordning som favoriserer de store oljeselskapene som er i skatteposisjon. Vi ønsker en ordning ved en utbygging som er lik den som er ved leteboring, dvs. at staten garanterer for utgiftene. Det betyr at staten må stille garantier for finansiering ved godkjenning av plan for utbygging og drift, PUD. Det bør ikke by på problemer, fordi ved godkjennelse av PUD, har staten selv vurdert at utbyggingen er lønnsom, mener Haugane.Mangler kapitalbase

Han har luftet tanken om statlige garantier med flere stortingsrepresentanter og fått positiv respons. – Hva er vitsen med å få inn flere operatører, dersom de ikke har mulighet til å kunne bidra på utbygginger. Selv holder vi på med Frøy, Jotne og Yme, hvor vi leier inn utstyr for produksjonen. Men når det er snakk om større utbygginger med et lengre perspektiv som Goliat, blir det vanskelig å skaffe tilstrekkelig kapital for å være med på utbyggingen.

–Vi må nyte godt av de samme garantiordningene som ble gitt da norsk sokkel i sin tid ble bygget ut, sier han.Goliat-andel til salgs

Når det gjelder Goliat, er det ingen hemmelighet at Det Norskes 15 prosents andel er til salgs. Utbyggingen blir for dyr til at selskapet Haugane leder kan være med. – Vår andel i prosjektet er på rundt 3,4 milliarder kroner. Det sier seg selv at et selskap som er verd 2,7, milliarder ikke kan bidra til dette. I et slikt tilfelle kunne Petoro garantere for utbyggingen, så kan vi betale ned underveis, sier Haugane.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Ekstra olje

Erik Haugane mener at det må være i samfunnets og statens interesse at de mindre selskapene deltar også i driftsfasen av et prosjekt.

– Dersom myndighetene virkelig mener noe med å få inn mindre, uavhengige oljeselskaper på sokkelen, så må de legge til rette for en garanti slik at vi kan få finansiert utbyggingene. Vi ønsker å ha oljeproduksjon og delta i verdikjeden fra leting frem til raffineriet. Vi mener vi har mye å bidra med der de store oljeselskapene ikke lenger er interessert. Bare se på Varg-prosjektet, hvor vi (tidligere Pertra red. anm.) klarte å få ut 15 millioner fat olje i et felt StatoilHydro hadde gitt opp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.