SAMFUNN

Vil ha slutt på patentisolasjon

Bilde: EPO

– Før var likheten mellom Norge og Albania at vi bare hadde en TV-kanal. Nå er likheten at vi ikke har ratifisert den europeiske patentkonvensjonen (EPC), sier Øystein Hedstrøm.

Sammen med Lodve Solholm fremmer han er privat lovforslag på Stortinget som kan føre til at norske bedrifter kan spare millioner av kroner.

Ratifiserer Norge konvensjonen, vil norske bedrifter kunne søke til European Patent Organisation direkte. I dag må patentsøknader gå gjennom fullmektige bosatt i EPO-stater.

– Hvis du vil patentere i europeiske land, sender du kun inn en søknad som gjelder for alle medlemslandene. Du krysser bare av for de land du vil søke i. Saksbehandlingen din er felles for alle land, sier Haakon Thue Lie, rådgiver i Leogriff.

Han er oppgitt over at norske bedrifter påføres ekstrakostnader for ekstra saksbehandling i Norge. Hadde Norge ratifisert EPC ville norske bedrifter bare trengt å utforme en søknad som gjaldt alle medlemsland, inkludert Norge.

Thue i Leogriff tror det er fordi norske patentbyråer tjener så mye på at norske patenter må håndteres i Norge, at det ikke har skjedd noe tidligere. – Man får godt betalt for oversettelser av patentsøknader blant annet, sier Thue.Grundig gjennomgang

Statssekretær Bjørn Skaar (H) i Nærings- og handelsdepartementet sier at spørsmålet om en eventuell norsk tilknytning til EPO foreløpig ikke er behandlet av regjeringen.

– Vi har satt ned en arbeidsgruppe som kartlegger konsekvensene av en eventuell tilslutning til EPC. Arbeidsgruppen ser nærmere på konsekvensene for norsk næringsliv, for norsk patenteringspraksis, fullmektigbransjen i Norge og for Patentstyret. Det er en rekke juridiske, økonomiske og politiske aspekter som bør belyses grundig, slik at vi er sikre på hva vi går til før vi eventuelt fremmer en sak for Stortinget, sier Skaar.Utålmodig

– Tiden er moden. Vi kan ikke vente lenger, sier Hedstrøm. Frp-politikeren mener at norske patentlovgivinger er svært lik den europeiske, og at det kun er nødvendig med små justeringer av lovverket for å kunne tilsluttes EPC.

Regjerings arbeidsgruppe har startet arbeidet med utredningen om en EPC-tilslutning i fjor vår og er nå i sluttfasen. – Etter at vi har mottatt rapporten, vil vi ta stilling til videre prosess, sier statssekretær Bjørn Skaar i Næringsdepartementet. Han ønsker ikke å spekulere i hva som skjer med dokument 8-forslaget.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.