IT

Vil ha privat digitalpost

Staten sier nei til Altinn.

Bilde: Colourbox
20. juni 2012 - 11:58

Difi anbefaler at det offentlige benytter private løsninger for en felles digital postkasse for innbyggere og næringsliv.

Dette er en del av Digitaliseringsprogrammet, der regjeringen satser på at tjenester og kommunikasjon skal skje digitalt.

Her heter det at alle innbyggere og bedrifter skal få en sikker digital postkasse hvor de kan ta i mot digital post fra staten.

Les mer: Regjeringen satser alt på Altinn

Analyse

Direktoratet har vurdert tre ulike private og statlige løsninger for innføring av en sikker digital postbokstjeneste opp mot hverandre og gjort en samfunnsøkonomisk analyse av alternativene.

Vurderingene viser at alle alternativene kan være i funksjon innen to år fra regjeringen fatter beslutning om å sette i gang prosessen.

Milliarder å spare

Den samfunnsøkonomiske analysen som Difi har fått gjennomført, viser at besparelsen for offentlig sektor kan bli på om lag fem milliarder kroner over ti år.

– Vi anbefaler at det så raskt som mulig settes i gang en anskaffelsesprosess av postbokstjenester, sier Difi-direktør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Les også: Disse kom gjennom eID-nåløyet

God butikk

Dette kan bety god butikk for private leverandører, som Digipost og E-boks.

"Privat" er imidlertid bare delvis korrekt:

Digipost eies av Posten, mens E-boks har Nets og Post Danmark på eiersiden.

Nedtur

Det kan se ut som en nedtur for Altinn, som it-minister Rigmor Aasrud mente ville være den beste å starte med.

I en foranalyse i 2011 anbefalte Difi å begynne innføringen av digital post ved å ta Altinn mer i bruk, og så i en neste fase trekke inn løsninger fra markedet.

Etter de siste vurderingene konkluderer Difi med at rask utnyttelse av markedet vil medføre en høyere gevinst totalt sett.

Raskere med private

– Difi anbefaler å bruke postbokser fra næringslivet fremfor Altinn, fordi vi mener dette vil føre til en raskere overgang fra post på papir til digital post, sier Holte.

Forskjellene mellom alternativene er relativt små, og Difi mener at Altinn vil kunne fungere som et fullgodt alternativ hvis de private ikke klarer å levere løsninger som duger med hensyn til kvalitet og pris.

Les også:

Ungdommen vil stemme på papir

Elendig start for "nye" internett

Her er PTs nye strategi 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.