INDUSTRI

Vil ha politidroner i Norge

Teknologirådet anbefaler at politiet anskaffer droner i hele landet, som supplement til politihelikopteret på Gardermoen.

Vil ha politidroner: Åke Refsdal Moe i Teknologirådet. Foto: Eirik Helland Urke
Vil ha politidroner: Åke Refsdal Moe i Teknologirådet. Foto: Eirik Helland Urke
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
25. apr. 2014 - 13:15

Norge har bare to politihelikoptere, hvorav ett er operativt til enhver tid. Nå anbefaler Teknologirådet at politiet anskaffer droner, altså ubemannede luftfartøyer, for å øke kapasiteten for observasjon fra lufta.

Anskaffelseskostnaden vil være en brøkdel av politihelikopteret, mellom 10 000 og 100 000 kroner for hvert dronesystem. Et politihelikopter koster over hundre millioner kroner.

Les også: EU vil gripe inn mot droner som truer privatlivets fred

Lave kostnader

– Bruk av droner vil senke kostnadene ved luftobservasjon dramatisk, og gi slike muligheter over hele landet. I dag opererer politihelikopteret i hovedsak på Østlandet, påpeker Åke Refsdal Moe i Teknologirådet.

Han presenterer dronerapporten på Christie-konferansen i Bergen i dag. Ekspertgruppa har bestått av Jørn Harald S. Andersen (Norconsult), Rune Storvold (Norut), Tor Arne Johansen (NTNU) og Åke Refsdal Moe.

Søk- og redningsarbeid

Ekspertgruppa ser for seg store muligheter innen søk- og redningsarbeid, med direkteoverført video med varmesøkende kamera. I tillegg kan politiet få oversikt over eksempelvis skogbranner og skarpe oppdrag, uten å sette egne mannskaper i fare.

Slike dronesystemer kan i teorien også brukes til andre politioppdrag, som spaning og overvåkning. Derfor anbefaler Teknologirådet at regelverket oppdateres for å regulere slik bruk, og ivareta personvernet.

Regulering

– Nå er det allerede mulig å se gjennom vegger og på lange avstander. Det er viktig å regulere dette før utviklingen er kommet for langt, sier Åke Refsdal Moe.

Det er allerede gjort forsøk med droner i flere politidistrikter, men disse er nå avsluttet i påvente av en sentral utredning.

Les også:

Dette multikopteret skygger unna norske flyplasser

Neste vår åpner Europas første droneutdanning i Tromsø

Se britenes nye stealth-drone  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.