MOTOR

Vil ha pendlere på langtog

samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.
samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Bilde: Scanpix
15. jan. 2010 - 07:45

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier at i dagens togkrise må NSB se på muligheten for å ta med dagpendlere på langdistansetogene.

Krisemulighet

Minst åtte langdistansetog kjører hver dag ut og inn av Oslo, mens lokalpendlerne må vente på nærtoget som «aldri» kommer.

Sjefen for NSB persontog, Stein Nilsen, erkjenner at det stadig er ledig kapasitet på disse togene som stopper ved flere av stasjonene hvor pendlerne venter. Nå vil Kleppa ha en endring.

– Jeg ber NSB i dag se på den praksisen. Vi er i en krisesituasjon. Det tilsier at de også må se på egne muligheter. Så jeg ber NSB se på det, sier Kleppa til Aftenposten.

Plassbestilling

Forklaringen på at togene på Bergensbanen og Sørlandsbanen ikke lar lokalpendlere få reise med disse, selv om togene stopper ved stasjoner som Lysaker, Asker og Drammen både ut og inn av Oslo, er at det er plassbestilling på langdistansetogene.

Det er en begrunnelse som ikke holder når jernbanen er i krise og kundene må vente i kulden, mener flere av medlemmene i transportkomiteen på Stortinget.

– Vanvittig

– Det er helt vanvittig, og typisk for den gamle monopoltanken som har vært innenfor jernbane i lang tid. Å åpne disse togene er et av de tiltakene som kan ha best effekt på kort sikt fordi det øker kapasiteten. NSB må endre dette straks, sier Bård Hoksrud (Frp).

Også SV, Høyre og Kristelig Folkeparti mener situasjonen er uholdbar, og sier pendlere må slippe til også på langdistansetog.

– Det skulle bare mangle, sier leder i transportkomiteen, Knut Arild Hareide (KrF).

Mulig feil

Sjefen for NSB persontrafikk innrømmer at det kan ha vært en tabbe ikke å åpne også fjerntogene for alle passasjerer da krisen var på sitt verste for en uke siden.

– Ut ifra et pendlerperspektiv så burde vi nok ha åpnet alle togene i løpet av den mest hektiske perioden. Men vi er redd kundene som reiser langt, da vil velge et annet transportmiddel fordi komforten reduseres, sier Nilsen og legger til at det kan bli gjort neste gang mange tog står.

Et annet tiltak som drøftes i departementet er å la lokalpendlere slippe til på Flytoget.

Hareide mener de kriseløsningene som nå blir valgt, bør gjelde helt fram til 2012. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.