IT

Vil ha miljøkriterier i offentlige anbud

AMBISIØSE: Prosjektleder Liv Freihow og generalsekretær Per Morten Hoff vil undersøke potensiale for kutt i bransjen og sette ambisiøse mål. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen
AMBISIØSE: Prosjektleder Liv Freihow og generalsekretær Per Morten Hoff vil undersøke potensiale for kutt i bransjen og sette ambisiøse mål. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen
Tone Strøm-GundersenTone Strøm-Gundersen
27. sep. 2007 - 07:11
Vis mer

Sverige har det, private norske aktører har det og nå vil også norsk IT-bransje ha det: Miljø som et kriterium på lik linje med pris, kvalitet og kompetanse i offentlige anbudsprosesser.

– Norge er et u-land på dette feltet, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge.

Sparker staten

Når IT-bransjen nå lanserer seg som grønn IT, skjer det ikke uten et spark til staten.

– Vi forventer drahjelp fra offentlig sektor og vi forventer at miljø blir et kriterium i innkjøpsprosessen, sier prosjektleder for Grønn IT Liv Freihow.

Hun mener det er viktig at produktene måles ut fra en positiv miljøeffekt.

Vil bidra

– Vi er fullt klar over at IT er en lite miljøvennlig bransje. Men vi skal gjøre vårt for å gjøre den mest mulig vennlig mot miljøet. Da forventer vi også at staten stiller klare krav, sier Freihow.

Analyseselskapet Gartner har tidligere slaktet IT-industriens miljøbidrag og uttalt at bransjen bidrar like mye til utslipp av klimagasser som flytrafikken her på kloden og er dermed ikke bærekraftig,Kartlegger

På konkret spørsmål om hvorvidt miljø vil bli et kriterium i offentlige anskaffelser, viser Miljøverndepartementet til regjeringens handlingsplan for miljø- og samfunnsansvar i offentlige innkjøp der det står følgende:

Handlingsplanen skal bidra til at miljøhensyn kommer inn i alle offentlige anskaffelser.

Det er et mål for regjeringen at miljøbelastningen knyttet til offentlige anskaffelser skal minimeres. Det er vedtatt en egen miljøpolitikk for statlige innkjøp. Denne skal gjelde fra 1.1.2008.

Produkter

Det vil bli utarbeidet kriterier for prioriterte produktgrupper som innkjøpere kan bruke i forbindelse med innkjøp av varer og tjenester, blant annet formuleringer som kan tas in i anbudsdokumentene.

I tillegg til dette arbeides det med å bedre og videreutvikle kompetansetilbudet for offentlige innkjøpere knyttet til miljøhensyn, oppdatering og utarbeidelse av verktøy, veiledning og rådgiving for innkjøperne.

Mål om kutt

Grønn IT er, ifølge IKT Norge, verdens første sammenslutning av konkurrerende IT-bedrifter som vil hjelpe hverandre med et bedre miljø. Prosjektets første oppgave er å beregne potensial for energisparing og klimabesparelser og deretter komme med ambisiøse mål.

Ikke bare skal det brukes til å gi IT-selskapene konkrete måloppgaver, men:

– Det vil også bli et sterkt signal til brukerne av datamaskiner og annet utstyr. De trenger informasjon slik at de kan vite hvilke tiltak som kan gjøres, sier Freihow.

I tillegg mener hun det vil være et sterkt signal til offentlige myndigheter.

MS-støtte

Også administrerende direktør i Microsoft Norge, Knut Morten Aasrud, støtter et slikt initiativ:

– Vi vil bidra til at det gjøres informerte valg.

Microsoft-sjefen lister opp de tre viktigste sakene for selskapet i klimakampen: Nye maskiner som bruker lite energi, utnytte investeringer som allerede er gjort og ikke minst redusere transportbehov.

– Her har teknologien store muligheter til å bidra. Teknologi der man kan samhandle uten å flytte seg, er og blir svært viktig, sier Aasrud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.