MOTOR

Vil ha mer blest om høyhastighetstog

IKKE STAVANGER-BERGEN: Jernbaneverket mener den strekningen er for krevende å bygge ut, og vil at den først skal komme senere ved en eventuell utbygging av høyhastighetsbane.
IKKE STAVANGER-BERGEN: Jernbaneverket mener den strekningen er for krevende å bygge ut, og vil at den først skal komme senere ved en eventuell utbygging av høyhastighetsbane. Bilde: Alexandre MARCHI
Jannicke Nilsen
26. okt. 2007 - 13:35

Mandag 5. november legger Jernbaneverket fram en ny utredning om potensialet for høyhastighetstog i Norge.

Utredningen er bestilt av Samferdselsdepartementet og blir utført av tyske konsulenter.

Oslo-Trondheim

SV tror fullt og helt på utbygging at høyhastighetstog i Norge, og venter spent på utredningen.

– Vi håper denne utredningen vil gi oss drahjelp, sier SVs nestleder Audun Lysbakken, som fredag deltok på en konferanse om høyhastighetstog i Oslo.

De tyske konsulentene har allerede levert en utredning som konkluderte med at strekningene Oslo-Trondheim og Oslo-Göteborg var de mest interessante ut fra byggekostnader og markedspotensial.

- For pessimistisk

Lysbakken mener man tidligere har vært for pessimistisk når man har vurdert trafikkgrunnlag og byggekostnader for høyhastighetstog.

– Topografien i Norge ligger godt til rette for at utbygging kan gjøres billigere enn i mange andre land. Og selv om vi er en liten befolkning, har vi noen av Europas mest trafikkerte flyruter, sier Lysbakken.

Politisk vilje

Han tror høyhastighetstog vil gi enorme gevinster for samfunnet på transport-, nærings- og klimaområdet, og dessuten i stor grad kunne bli finansiert gjennom driftsinntekter.

– Det er bare et spørsmål om politisk vilje. Det viktige nå er å skape entusiasme for prinsippet om høyhastighetstog, sier Lysbakken.

©NTB

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.