KRAFT

Vil ha månelanding til havs

VIND TIL HAVS: Ute på havet vil ikke vindturbinene være til sjenanse for vanlige folk, kun for skipstrafikken. Forskere mener satsing på vindkraft til havs bør være Norges månelanding.
VIND TIL HAVS: Ute på havet vil ikke vindturbinene være til sjenanse for vanlige folk, kun for skipstrafikken. Forskere mener satsing på vindkraft til havs bør være Norges månelanding.
Jannicke Nilsen
21. mai 2007 - 08:43

Statsminiser Jens Stoltenberg snakker om CO 2-renseprosjektet på Mongstad som en månelanding.

Men mange norske forskere trekker nå fram utvikling av vindkraft til havs, som en mye mer realistisk satsing som Norge kan ta ledelsen i, melder Aftenposten.

Våt visjon

- Alt ligger til rette for at Norge kan få en ledende rolle, og virkelig bidra til å få ned utslippene globalt gjennom å utvikle og eksportere en slik teknologi. Jeg må si at dette er et svært godt månelandingsprosjekt for Norge. Men da må politikerne kjenne sin besøkelsestid, sier prosjektleder i Statkraft, Petter Hersleth, til avisen.

Hersleth sier en visjon kan være at Norge får samme posisjon på offshore vindkraft som danskene har når det gjelder vindkraft på land.

Administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet sier potensialet for vindkraft til havs er det området de ser størst mulighet på kort sikt til å utvikle fornybar og ren energi i stort monn.

Sterk framtidsanalyse

Hallén viser til at teknologien har kommet langt, at Norge har gode og stabile vindforhold og, ikke minst, at det er kommersielle aktører som ønsker å investere.

- Våre framtidsanalyser viser svært store muligheter, men det avhenger av at politikerne kommer på banen og øker bevilgningene, sier Hallén til Aftenposten.Foreslår nasjonal plan

Stortinget skal i slutten av mai ta stilling til et forslag fra Venstre som innebærer at Stortinget ber regjeringen lage en nasjonal strategi for storstilt satsing på vindkraft basert på havmøller.

Regjeringspartiene, KrF og Høyre har uttalt seg positivt om forslaget, ifølge Aftenposten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.