ARKIVNYHETER

Vil ha makshøyde på fire meter

Bjørn Olav AmundsenBjørn Olav Amundsen
6. jan. 2010 - 12:09

Velteulykker med vogntog kan ha store konsekvenser. Hvor høye kjøretøyene er, bidrar til å øke risikoen for velt, skriver Statens vegvesen på sin hjemmeside. Etaten har nå sendt ut et forslag på høring om maksimal høyde på fire meter på kjøretøy i Norge.

Forslaget om å begrense høyden på kjøretøy kommer først og fremst av trafikksikkerhetsmessige årsaker, heter det.

– Vi har vurdert at høydebegrensning vil bidra til å gjøre kjøretøyene noe mer stabile. Dette er et av tiltakene som kan minske risikoen for velteulykker, sier Thomas Tangvik Magnussen, rådgiver på trafikantadferdseksjonen hos Statens vegvesen.

Vegvesenet sier også at høye vogntog kjører midt i tunneler og medfører fare for andre trafikanter og skader utstyr i tunnelene.

Høringsforslaget er i samsvar med høydekrav i EU og de fleste andre europeiske land. I dag har Norge ingen høydebegrensning på kjøretøy.

Overgangsordning

Vegdirektoratet foreslår at kravet vil gjelde for kjøretøy som registreres for første gang i Norge fra 1. januar 2011. Høringen foreslår at kjøretøy som er registrert før denne dato skal kunne brukes i en overgangsperiode fram til 31. desember 2020. Høydekravet vil også gjelde for utenlandske kjøretøy som kjører på norske veger.

Høringsfrist er 21. mars

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.