BYGG

Vil ha klimafradrag for boliger

Jannicke Nilsen, Stein Jarle Olsen
22. des. 2008 - 14:57

Byggenæringens landsforening (BNL) har tidligere sendt flere brev til regjeringen med forslag til tiltak som skal minske effekten av finanskrisen på bygg- og anleggsnæringen.

Vil utvide

I et nytt brev foreslår BNL enda flere tiltak. Tidligere har de foreslått et såkalt ROT-fradrag, som gir skattefradrag for rehabilitering, oppussing og tilbygg.

Les hele brevet her.

Nå vil foreningen utvide fradraget med ekstra gunstige ordninger for energieffektiviseringstiltak. De viser til at en oppgradering av 10 % av boligmassen i Norge til 100 kWh/m2/år vil bety 36 000 årsverk for bransjen.

Et slikt tiltak vil samtidig frigjøre 2,1 TWh energi, like mye som to gasskraftverk.

Stor effekt

BNL mener en slik ordning innenfor en tidsramme på to-tre år vil gi en betydelig fremskynding av tiltak, og derfor vil kunne gi god sysselsettingseffekt på kort sikt.

Krever raskere saksbehandling

Foreningen har også en rekke andre forslag:Øk avskrivningssatseneBNL vil ha avskrivningssatsene for rehabilitering av bygningskroppen økt fra to til fem prosent, og avskrivningssatsene for tekniske installasjoner i bygninger opp fra 10 til 20 % når investeringen gir dokumenterte energigevinster.Krav til energieffektive offentlige bygg


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Foreningen mener det må settes krav til energieffektivitet for å få midler fra det foreslåtte rentefrie lånet på 15 milliarder kroner til skole- og svømmeanlegg.EnergisparekontrakterEn energisparekontrakt (Energy Performance Contract, EPC) gir byggeier garantert avkastning på investeringer i energieffektivisering – energireduksjoner over tid finansierer den opprinnelige investeringen.

BNL vil legge til rette for slike EPC-kontrakter, og foreslår at Husbanken kan låne ut penger til slike tiltak.KompetansehevingBNL vil at Enova skal støtte tiltak som ikke bare vises gjennom direkte innsparinger i kWh, blant annet kompetanseheving.

De vil også at myndighetene skal støtte opp om tiltak for å få arrangert kurs og informasjonsspredning innen energi- og miljøvennlig bygging, både for dagens arbeidsstokk og studenter.Grønne uteromForeningen mener det ligger et stort potensial innenfor oppgradering av såkalte grønne uterom – parker, friområder og uterom på skoler og barnehager.

Slike prosjekter har kort prosjekteringstid og kan komme mange aktører til gode raskt.ForskningsmidlerPå lang sikt vil BNL også at myndighetene skal bruke penger på forskning og utvikling av miljøvennlige bygg, og skaper insentiver for at utbyggere, både i privat og offentlig sektor, skal bygge miljøvennlig.

Les også: – Nå kommer raset

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.