KRAFT

Vil ha Kårstø-rensing innen 2012

HAR TALT: Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ønsker ikke å utsette CO2-rensing av Kårstø.
HAR TALT: Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ønsker ikke å utsette CO2-rensing av Kårstø. Bilde: ESPEN LEIRSET
Jannicke Nilsen
22. feb. 2007 - 11:36

De siste dagers spekulasjoner har fått Senterpartiet til å rykke ut med en pressemelding om hvor de står i Kårstø-saken. Der sier regjeringspartiet at de ønsker rensing av Kårstø så raskt som mulig.

Senterpartiet stiller seg dermed på linje med SV. Nå gjenstår det å se hvor Ap lander i saken. Følger de sine regjeringskollegaer kan det bety at Aker Kværner ikke får utsettelse for å utvikle norsk teknologi til rensing av Kårstø.

Holder på NVEs vurdering

Partileder Åslaug Haga og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen viser til NVEs vurdering av hva som er tidsmessig mulig:

-Senterpartiet er rede til å bruke store økonomiske ressurser på gode klimatiltak. Senterpartiet mener at Soria-Moria-erklæringen skal gjennomføres. Det innebærer rensing på Kårstø så raskt som mulig, i følge NVE innebærer dette 2011/2012. Det er uaktuelt for Senterpartiet å akseptere at gasskraftverket på Kårstø ikke renses.

Avviser 2018

Flere aviser har de siste dagene skrevet at Odd Roger Enoksen (Sp) skal ha åpnet for å utsette rensingen helt til 2017-2018.

Ifølge Dagsavisen hadde Enoksen lagt fram et konkret forslag om å vrake Kårstø-løftet fra Soria Moria-erklæringen, noe som satte SV og miljøbevegelsen i harnisk. Spekulasjonene blir nå avvist.

-Det har oppstått tvil om hva Senterpartiet mener om rensing av gasskraftverket på Kårstø. Partileder Åslaug Haga og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen vil derfor presisere hva Senterpartiets holdning er, står det i pressemeldingen.

Spøker for norsk teknologi?

En rapport fra Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har konkludert med at "en forsvarlig, men ambisiøs tidsplan tilsier at anlegget ikke kan være i drift før ved årsskiftet 2011/12".

Aker Kværner har bedt om ytterligere utsettelse for å kunne utvikle ny norsk teknologi til renseanlegget på Kårstø. De vil først etablere et 10 prosents test- og demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst i drift fra 2009 - høste erfaringer fra dette, for så å etablere fullskala fangstanlegg. Dette vil ikke stå klart før i 2013.

Ifølge Aker Kværner vil deres løsning kunne få ned rensekostnadene fra 700 kroner til 200 kroner pr. tonn CO2, og framskynde rensingen av Mongstadanlegget, som Statoil og staten har bestemt seg for å bygge.

- Taper på ikke å vente

I forbindelse med Kårstø-samrådet i januar uttalte Aker Kværner at verken miljøet eller industrien vil være tjent med et fullskala fangstanlegg basert på dagens teknologi for CO2-håndtering fra utlandet:

"Man oppnår ingen teknologiforbedringer, man bruker statlige midler til å kvalifisere utenlandsk teknologi og staten blir sittende med et kostbart anlegg med høye driftskostnader (370 millioner kr per år). Den totale investering blir på ca 5 milliarder kr med risiko for manglende funksjonalitet".

Fornøyd

Natur og Ungdom er imidlertid fornøyd med Enoksens utspill.

– Vi er godt fornøyd med at det ikke blir noen utsettelse slik Aker Kværner ønsker. Det er synd det har vært så mye sommel, men det var viktig at det kom en presisering fra Enoksen, sier nestleder i Natur og Ungdom Ingeborg Gjærum til NTB.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.