Vil ha gransking av Lundin

Vil ha gransking av Lundin
VIL HA GRANSKING: - Lundins medvirkning til grove overgrep i Sudan vil være et brudd på oljefondets etiske retningslinjer, sier SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

Det svenske oljeselskapet Lundin Petroleum, som er involvert i oljefunnet på Avaldsnes i Nordsjøen, beskyldes for krigsforbrytelser i Sudan. Nå vil SV at selskapet gås nærmere etter i sømmene.

Mange beskyldninger

Lundin Petroleum eier 40 prosent av feltet Avaldsnes der gigantfunnet av olje ble avdekket forrige uke. Nå foretar den svenske påtalemyndigheten en forundersøkelse av påstandene om at selskapet er involvert i grove brudd på menneskerettighetene i Sudan, skriver Dagbladet.

Det er 50 frivillige organisasjoner som står bak en rapport der det hevdes at Lundin er medansvarlig for brudd på folkeretten gjennom sin virksomhet i Sudan, at selskapet bidro til å eskalere krigen i et område som drev oljevirksomhet, og at det bidro til at både myndighetene og militssoldater i Sudan begikk store overgrep mot befolkningen i området.

– Bryter mot oljefondet

SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen krever en gransking av selskapet og mener problemstillingen må diskuteres internt i regjeringen. Han mener også at Oljefondet må reagere.

– SV vil vurdere Lundin Petroleum utelukket av oljefondet som har investert 274 millioner kroner i selskapet. Lundins medvirkning til grove overgrep i Sudan vil være et brudd på oljefondets etiske retningslinjer, sier Valen.

Han mener også at selskapet ikke bør tildeles nye blokker på norsk sokkel så lenge de er under etterforskning.

Lundin Petroleum har tidligere avvist anklagene og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Les mer om: