OLJE OG GASS

Vil ha Goliat-olje til Sørøya

MORGENDAGENS UTBYGGING: Ormen Lange er det første gassfeltet med brønner i havet og prosessering på land. Goliat ville vært det første oljefeltet med en slik løsning.
Ill: Industriell Dokumentasjon
MORGENDAGENS UTBYGGING: Ormen Lange er det første gassfeltet med brønner i havet og prosessering på land. Goliat ville vært det første oljefeltet med en slik løsning. Ill: Industriell Dokumentasjon
Mona Strande
22. okt. 2007 - 08:30

Sørøya i Finnmark er favoritt til å få en eventuell ilandføring av Goliat-oljen.

Det kom frem i forslaget til planprogram for konsekvensutredning av Goliat-feltet som det italienske oljeselskapet Eni la frem i forrige uke.

Størst potensial

– Ingen av områdene vi har sjekket ut er direkte diskvalifisert ennå, men det er på Sørøya vi leter etter ilandføringssted slik det ser ut i dag, fortalte HMS-ansvarlig Liv Nielsen i Eni Norge da hun holdt et innlegg i Alta torsdag, ifølge Dagens Næringsliv.

Sørøya skal være mest aktuell på grunn av de tekniske utfordringene med å sende brønnstrømmen fra feltet i rør over lange strekninger. Trykket blir begrenset, siden Goliat er det grunneste oljefeltet på norsk sokkel. Til Sørøya blir det en rett rørstrekning på 60 kilometer.

Ser mange arbeidsplasser

Men ilandføring er kun et av flere alternativer Eni vurderer. En offshoreløsning med prosessering og lagring i egne plattformer vil være langt billigere og mindre krevende teknologisk.

Ordfører Geir Iversen i Hasvik kommune håper olje- og energiminister Åslaug Haga og Stortinget kommer på banen og tvinger frem en løsning med ilandføring.

– Dersom vi bygger et oljelager på land snakker vi om en utbygging i størrelsesorden 15 prosent av Snøhvit. Med prosessering på land i tillegg, blir det en del mer, sier ordføreren, ifølge Dagens Næringsliv.

Planlagt byggestart for Goliat-feltet er 2010.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.