KRAFT

Vil ha flere strømkabler under jorda

Ny kabel: Statnett vil utvide overføringskapasiteten til Danmark med en fjerde likestrømskabel, Skagerak 4.
Ny kabel: Statnett vil utvide overføringskapasiteten til Danmark med en fjerde likestrømskabel, Skagerak 4. Bilde: STATNETT
Jannicke Nilsen
17. apr. 2007 - 13:41

Når nettselskap vurderer utbygging av kabelnettet, må miljøomkostninger inn i regnskapet.

Det ble en av de vedtatte uttalelsene etter Venstres landsmøte i Bergen i helgen.

- Når kabelutbyggingen er i konflikt med miljøet eller med næringsinteresser i området, må disse omkostningene tas med i selskapenes regnestykker, sier Venstres energipolitiske talsmann Gunnar Kvassheim.

Streng praksis

Stortinget har vedtatt en streng praksis for å legge kabler med et spenningsnivå på 420 kV under jord og sjø på grunn av de høye kostnadene.

Mens 1 km 420 kV luftledning koster omkring 4 mill kr, vil 1 km jordkabel på samme spenningsnivå koste 30 – 35 mill kr. Også inkludert driftskostnadene, vil jordkabler være om lag 8 til 10 ganger dyrere enn luftledninger, viser beregninger som Norges Energi- og vassdragsverk (NVE) har utført.

Flytte grense

- Vi vil flytte grensen for når det er aktuelt å legge kraftkabler i jord eller i sjøen. Regningen må fellesskapet ta, ikke de aktuelle regionene. Vår holdning er selvfølgelig ikke at de fleste prosjektene skal ende slik, men vi åpner for flere tilfeller av dette, sier Kvassheim.

Regjeringen behandler flere prosjekter hvor problemstillingen er aktuell. Et av dem er utbyggingen av sentralnettet i Hordaland fra Sima til Samnanger gjennom Hardanger.

Utbyggingen i Hardanger vil føre til store master gjennom naturskjønt fjordlandskap, et område som er populært for både turister og lokalbefolkning.

Stor merkostnad

En forsker ved Institutt for Økonomi og Ressursforvaltning har tidligere gjort beregninger som viser at hver husstand ville måtte betale mellom 25 og 40 kroner per år i økt nettleie ved å legge kabel for å bevare naturlandskapet i Hardanger.

- Det vil bli åtte til ti ganger dyrere å legge sentralnettet i land- og sjøkabel ved Hardangerfjorden. Merkostnaden vil være mellom 1,4 og 2,4 milliarder kroner. Det er klart dette er mye penger, men en burde også fokusere på nytten av å unngå landskapsinngrep ved å legge kablene i sjø og i bakken, ikke bare på kostnadene, sier Ståle Navrud til Forskning.no

Han trekker også fram klimaendringer som en grunn til å legge kabler i jord og i sjø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.