KRAFT

Vil ha felles it-løsninger

TRENGER FELLESLØSNINGER: Videreutvikling av dagens it-systemer i hvert enkelt nettselskap vil bli dyrt, og NVE ønsker felles løsninger.
TRENGER FELLESLØSNINGER: Videreutvikling av dagens it-systemer i hvert enkelt nettselskap vil bli dyrt, og NVE ønsker felles løsninger. Bilde: Espen Zachariassen
Øyvind Lie, Espen ZachariassenØyvind Lie, Espen Zachariassen
4. mai 2011 - 11:18

Devoteam Davinci og Thema Consulting Group har på oppdrag fra NVE vurdert ulike modeller for felles it-løsninger i det norske kraftmarkedet, med vekt på prosessene i sluttmarkedet for kraft.

Avanserte målesystemer (AMS) og annen ny teknologi, samt etablering av et nordisk sluttbrukermarked for strøm, vil kreve en omfattende omlegging av it-systemene i nettselskapene, skriver NVE i en pressemelding.

Les også: – IT vil invadere kraftbransjen

Dyre enkeltløsninger

En videreutvikling av dagens it-systemer i hvert enkelt nettselskap vil bli relativt dyrt, ettersom endringer må implementeres i alle de 130 nettselskapene.

Utvikling av omfattende fellesløsninger vil kunne gi bedre tjenestekvalitet og lavere kostnader enn ved implementering av nye løsninger hvert enkelt selskap, mener NVE.

Les også: – Utfordrende, men ikke umulig

Felles database

Konsulentselskapenes anbefaling er at det på sikt etableres en felles database med strømkundenes målerverdier.

I utredningen anbefales det også å etablere sentrale behandlingsfunksjoner for å administrere ajourføring av informasjonsinnhold, tilgang til database og AMS-nettverk, samt bearbeiding av felles data.

NVE stiller seg positiv til en felles It-løsning for kraftmarkedet.

“Det bidrar til et mer effektivt kraftmarked, og gir større nyttevirkninger enn det som er mulig innenfor dagens desentraliserte IKT-struktur”, skriver direktoratet i pressemeldingen.

Les også: – Må starte nå

Samkjøring

NVE har imidlertid foreløpig ikke tatt endelig stilling til den konkrete modellen som anbefales i utredningen.

Blant annet må en rekke organisatoriske og juridiske forhold avklares.

Videre er det viktig at løsningen i hovedsak er gjennomførbar innenfor eksisterende regelverk, og at en eventuell innføring av en felles it-løsninger samkjøres med prosessene knyttet til AMS.

NVE vurderer å sette i gang en prosess for å legge til rette for implementering av felles it- løsninger.

Bransjen inviteres til å komme med høringsinnspill innen 1. juni.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.