KRAFT

Vil ha færre krav til småkraftverk

Jannicke Nilsen
20. nov. 2008 - 10:39
Vis mer

– Småkraftbransjen pålegges for mange krav, mener imidlertid Bjørn Lauritzen i Småkraftforeningen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjennomført sin største tilsynsaksjon noensinne.

På vestlandet, som har Norges høyeste tetthet av småkraftverk, ble 28 anlegg i Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre avlagt besøk.

Må dokumentere

De tre regionene huser 140 av landets 368 småkraftverk. Tilsynsaksjonen avdekket at et av fire småkraftverk har ikke gode nok rutiner for å dokumentere at de slipper ut nok vann i elva over tid.

– Ingen av kraftverkene brøt kravet om minste vannstandsføring under besøket, men vi må kunne være sikre på at nok vann slippes ut over tid. 25 prosent av de kontrollerte småkraftverkene har ikke lagt fram tilfredstillende rutiner for å dokumentere at de følger opp krav om minste vannstandsføring, sier avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE.

Kravet til minstevannstand settes for å sikre at livet i elva overlever, at fisken har mulighet til å vandre oppover elva og av hensyn til landskapsinntrykket.

– Ikke et problem

Småkraftforeningen synes imidlertid bransjen er underlagt for streng kontroll, og mener resultatet av aksjonen viser at det ikke er behov for så strenge regler som energimyndighetene legger opp til.

– Når NVE kommer uanmeldt til 28 kraftverk og ikke finner for lite vann i noen av vassdragene, kan det umulig være et stort problem med for lav vannføring. Dette er en bransje som bare blir utsatt for fler og fler krav, sier Bjørn Lauritzen.

Nye krav

Lautizen viser til kommende krav fra energimyndighetene om at småkraftverkene må logge minstevannsføringen på timesbasis og ta vare på dataene, slik at vannstanden kan dokumenteres i ettertid.

NVE ønsker også at alle aktører etablerer et system slik at alle til enhver tid skal kunne kontrollere om kravet i det enkelte vassdrag blir opprettholdt.

Småkraftforeningen er sterkt i mot forslaget, og mener dette vil påføre små aktører en ekstrautgift på minst 50 000 kroner for å investere i et elektronisk display.

– Hele pålegget er ullent, og det er bare tull å innføre et slikt påbud når det ikke er noe problem at bransjen ikke følger krav om minste vannstand. Det virker som om NVE ønsker å slippe telefonstorm hver gang noen synes det er for lite vann i en elv. Pålegget vil ramme alle som har konsesjon, for små mini- og mikrokraftverk er dette svært mye penger, sier Lauritzen.

Får ikke støtte

NVEs Flatby kommer imidlertid til stikk motsatt konklusjon.

– Vi har tidligere flere eksempler på småkraftverk og andre som ikke har sluppet minstevannsføring. Dette og også denne aksjonen viser at det er behov for å gjennomføre slike tilsyn. Det sikrer bedre kontroll med at småkraftverk har rutiner og sikrer en ansvarlig drift av kraftverkene, sier Flatby.

Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, er heller ikke enig i Småkraftforeningens tolkning av resultatene fra tilsynsaksjonen.

– Når hvert fjerde småkraftverk ikke kan dokumentere at minstevannsføring følges, så følger de ikke kravene. Det kan være at de gjør det, men bransjen er nok tjent med å dokumentere dette for å minske konfliktene, sier Haltbrekken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.