NYETEKNOLOGIER

Vil ha enda større partikkelakselerator

Large Hadron Collider er ikke stor nok for verdens forskere, som nå ønsker en 50 kilometer lang, rett tunnel.
Large Hadron Collider er ikke stor nok for verdens forskere, som nå ønsker en 50 kilometer lang, rett tunnel. Bilde: CERN
Stein Jarle Olsen
27. juli 2010 - 11:04

Tross alt trøbbelet med partikkelakseleratoren Large Hadron Collider ved CERN, den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning, ønsker forskere nå å lage en enda større akselerator.

Lineær

Planene for den nye akseleratoren, kalt International Linear Collider, ble presentert for den franske presidenten Nicolas Sarkozy på en konferanse i Paris mandag, skriver nyhetsbyrået AP.

– Skal vi bygge en ambisiøs maskin, må det være en global maskin, sier direktør for den foreslåtte akseleratoren, Barry Barish, til AP.

Og i stedet for gjennom en sirkulær tunnel ønsker forskerne nå en maskin som skyter partiklene rett frem i en 50 kilometer lang tunnel.

– Med Large Hadron Collider laget vi en maskin som ga oss muligheten til et stort hopp i forståelse, en slags opplyser, og nå studerer og detaljerer vi ting, og der kommer den lineære akseleratoren inn. Det er fremtiden for vårt fagområde, sier partikkelfysiker Guy Wormser.

Big Bang

Den nye akseleratoren skal akselerere elektroner og positroner, ifølge Wormser. LHC har som formål å få protoner til å kræsje, i et forsøk på å gjenskape Big Bang.

Den nye maskinen vil ha en prislapp på 10 milliarder euro, altså drøyt 80 milliarder kroner.

Forskerne leter nå etter finansiering, og håper maskinen kan skrus på i 2020 eller 2025. Lokaliseringen er ikke avgjort.

Les mer om: