OLJE OG GASS

Vil ha egen lisens for Snøhvit-oljen

Ole K. Helgesen
5. feb. 2007 - 13:01

Det er trolig 50 til 100 millioner fat olje som kan hentes ut fra Snøhvit.

Derfor ønsket Statoil og Petoro som eier 65 prosent i feltet å bore en avgrensningsbrønn for å få innsikt i mulighetene for oljeutvinning, men de ble nedstemt av de andre utenlandske eierne Total, Gaz de France, Hess, og RWE Dea.

Disse ville bare konsentrere seg om gassutvinning. Nå foreslår Industri Energi at oljen i Snøhvit-feltet skal skilles ut som egen lisens.



– Statoil og Petoro har sagt at de ønsker å utvinne oljen på Snøhvit. Derfor foreslår vi at det opprettes en egen lisens for oljen. Dermed kan de lisenshaver beholde sin andel i gassen, mens de som ønsker å ta ut oljen kan starte arbeidet med å bore en letebrønn, sier Alfheim.

Rådgiveren anbefaler Statoil og Petro til å prøve å ta Eni med seg inn i en slik lisens. Eni er allerede engasjert i oljeutvinning i Barentshavet på Goliat-feltet.



Nyttig for alle

Han mener det er rart at to av lisenshaverne ikke er interessert i en letebrønn. – Denne ville også gitt nyttig informasjon om gasslaget i feltet. Derfor ville alle vunnet på det.



Ifølge Alfheim vil en eventuell oljeutvinning ikke få betydning for gassproduksjonen. –

Jeg kan ikke forstå at lisenshaverne skal ha noe i mot at andre utvinner oljen. Og hvis de av en eller annen grunn ønsker å stanse det, må staten overkjøre dem. Hvis ikke, lar man olje for flere milliarder ligge igjen. Og det er samfunnets penger som går tapt, sier han.



Lagt frem for departementet

Industri Energi har lagt forslaget frem for Olje- og energidepartementet. Departementet ønsker ikke å kommentere innspillet foreløpig. Men på et seminar om Nordområdene virket det ikke som om olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ønsker å gripe inn overfor lisenshaverne.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

- Jeg tror ikke det er mulig å gjenoppta dette prosjektet. Når nå partnerne i Snøhvit har sagt seg enige i at det ikke er god nok lønnsomhet i å ta ut oljen, så er det nok over med det. Løpet er kjørt, sa han til finnmarken.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.