OLJE OG GASS

Vil ha Borten Moe som statssekretær

Selv om han nylig har blitt FrPs fremste finanspolitiker, har han fremdeles lyst til å bli olje- og energiminister.

Ole K. Helgesen
6. des. 2011 - 07:10
Vis mer

«Verden trenger mer energi, og det er en fordel å hente energi fra flere kilder».

«Norge bør satse både på petroleum og fornybar energi. Petroleum må til for å dekke dagens energibehov, fornybar energi må utvikles for å dekke fremtidens behov. Men endringen kan ikke skje over natten – derfor trenger vi begge deler.»

«CO2-rensing blir først en suksess når teknologien blir så billig at fattigere land vil ta den i bruk».

Kommer disse sitatene fra FrP-politiker Ketil Solvik-Olsen eller olje- og energiminister Ola Borten Moe?

Enige

Svaret er at begge sier det samme. Men da Solvik-Olsen kom med disse utsagnene for tre-fire år siden, ble han raskt avfeid som uansvarlig av daværende statsråd Terje Riis-Johansen.

– Jeg tar det som en stor anerkjennelse at Borten Moe sier nøyaktig det samme som jeg sa for flere år siden. Den energi- og miljøpolitikken regjeringen fører viser at vi hadde rett hele tiden. Det er godt at de har fått en såpass fornuftig fyr som Ola Borten Moe inn i denne viktige rollen, sier Solvik-Olsen.

Selv om FrP-politikeren er full av lovord om Borten Moe, ville han ikke hatt ham som statsråd i en borgerlig regjering.

– Men han kunne vært statssekretær. Jeg tror han hadde gjort en god jobb, sier han.



Mer olje på Olsen

Den framstormende FrP-politikeren Ketil Solvik-Olsen har lenge vært olje- og gassnæringens favoritt på Stortinget.

Siden han ble valgt inn fra Rogaland i 2005 har han framstått som en de mest profilerte opposisjonspolitikere innen energi- og miljøspørsmål.

Og selv om han nå har blitt finanspolitisk talsmann for FrP, vil han fortsatt følge næringen tett.

– Olje- og gass har stor betydning for norsk finanspolitikk. Derfor er det helt naturlig at jeg holder meg oppdatert på alt som har med energi og miljø å gjøre. Per-Willy Amundsen skal fronte vår energi- og miljøpolitikk, men jeg vil også følge med, understreker han.



Symbolpolitikk

FrP-politikeren har fått skryt for å være grundig og løsningsorientert.

Ifølge ham selv har økonomiutdannelse fra USA og erfaring fra shippingbransjen gjort at han har kunnet se på den rådende energipolitikken med andre øyne enn mange andre stortingspolitikere.

– Det har vært for mye synsing og symbolpolitikk i energi- og miljødebatten. De som satte seg inn i sakene, så at det ikke ville være mulig å gjennomføre den politikken regjeringen la opp til. Det ville vært uansvarlig å redusere økonomisk vekst i Norge med tiltak som uansett ikke ville ført til reduserte utslipp globalt.



Advarte tidlig

Han synes det er interessant å høre Borten Moes synspunkter om CO2-fangst på Mongstad.

– Vi advarte tidlig mot fullskala rensing av CO2 på gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad, blant annet i Teknisk Ukeblad. Vårt synspunkt var at det var fornuftig å teste teknologien ut i et pilotprosjekt før man bestemte seg for å gå videre. Det er det samme som regjeringen nå gjør, sier Solvik-Olsen.

Han synes også det er litt merkelig å se Borten Moe beklage seg over at olje og gass ikke har vært langt nok fremme i den offentlige debatt.

– Det er hans egen regjering som har kranglet internt om norsk olje og gass. Er han ikke på linje med sin egen regjering?, spør han retorisk.

Les også: Frp vil endre Enova

Ber Stoltenberg svare om klima og olje

– Oljemeldingen er ønsketenkning

Frp og Høyre vil forske mer på atomkraft

H og Frp slapp ikke inn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.