KRAFT

Vil ha biobrensel i mobile kraftverk

Jannicke Nilsen
18. juni 2007 - 15:24

Allerede i år vil det første mobile gasskraftverkene til Statnett slippe ut 39 000 tonn CO 2. Til høsten testkjøres anleggene for første gang på norsk jord.

Miljøverndepartementet har siste ordet, men Statens forurensingstilsyn (SFT) vil stille krav om at Statkraft utreder bruk av biobrensel på de to svært forurensende mobile kraftverkene som statnett har bestilt.

Utredet tidligere

SFT mener Statnett må utrede bruk av biobrensel, til tross for at SFT har gjort en tilsvarende vurdering.

Tilsynet konkluderte da med at det ikke lar seg gjøre å bruke miljøvennlig drivstoff på de svært forurensende kraftverkene nå.

Det har også Statnett kommet fram til.

Virker ikke?

Produsentene av de mobile kraftverkene garanterer ikke at anleggene fungerer med biobrensel. Det største problemet er imidlertid logistikken.

- Det er rett og slett vanskelig å få tak i biobrensel i tilstrekkelig grad når vi trenger det. For å drive et av anleggene tilsvarende 150 MW, trenger vi en million liter biobrensel i døgnet. Slik markedet er i dag, er ikke slike mengder tilgjengelig når vi måtte trenge det, sa informasjonssjef Knut Lockert til Teknisk Ukeblad i februar i år.

Utreder

Statnett må levere utredningen om bruk av biobrensel på anleggene i 2009, ett år før SFTs konsesjon går ut. SFT anbefaler at tillatelsen til drift bare gis for tre år av gangen, og at flere forhold kan måtte bety ny vurdering av ulike vilkår i tillatelsen.

De to mobile gasskraftverkene vil slippe ut 2450 tonn CO 2 per døgn, som gir et samlet utlipp på 367 000 tonn CO 2 med maksimal drift, som er fem måneder i året.

For dyrt

SFT anbefaler ikke å kreve CO 2-fangst ved anlegget, ene og alene på grunn av de høye kostnadene. Etablering av et fangstanlegg til reservekraftanlegget kan komme til å koste rundt 1 milliard kroner, og kostnadene per tonn fanget CO 2 vil bli svært høye, skriver SFT i sin anbefaling til Miljøverndepartementet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.