KRAFT

Vil ha atomkraft på havbunnen

NÅ STARTER DE: Professor Mikko Kara, som er viseadministrerende direktør for ekspertorganisasjonen VTT, skal lede utvalget som skal vurdere bruk av thorium i Norge.
NÅ STARTER DE: Professor Mikko Kara, som er viseadministrerende direktør for ekspertorganisasjonen VTT, skal lede utvalget som skal vurdere bruk av thorium i Norge. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
4. feb. 2008 - 07:52

To milliarder kroner billigere enn andre energiløsninger. Det mener ingeniørselskapet JP Kenny det vil være å bygge ut et utslippsfritt atomkraftverk på havbunnen.

Kraftkrevende drift

Nå skal selskapet utrede atomkraft som alternativ energiløsning for å forsyne den enormt kraftkrevende driften av store gassfelt, som Shtokman i Barentshavet, melder Dagens Næringsliv.

Les også: Shtokman kan bli atomdrevet

- Atomkraft på havbunnen kan være en løsning for kraftbehovet til Shtokman og andre store felt som kommer i Barentshavet. Det kan også være et alternativ for gassfelt som Snøhvit og Ormen Lange når operatørselskapene etterhvert trenger kompresjon for å få gassen til land, sier driftsdirektør Petter Birkeland i JP Kenny Norge.

Tre år

Selskapet har henvendt seg til en rekke oljeselskap gjennom organisasjonen ITF (The Industry Technology Facilitator), og tre av disse har ifølge Birkeland sagt seg interessert i å bli med på en utredning. Hvem disse er, vil ikke driftssjefen avsløre. Alf Bjørseth-eide Thor Energy vil de også kontakte.

- Vi ser for oss en periode på tre år for å se om atomkraft på havbunnen eller andre energiformer er mulig å konvertere til arktiske strøk rent teknologisk. Vi skal se om det er mulig gjennom et samarbeid gjennom leverandørindustrien å finne fram til en løsning som i neste omgang kan installeres på et felt, sier Birkeland til avisen.

Birkeland mener vindkraft og andre alternative energiformer ikke kan levere nok strøm til å dekke behovet, og vil ha norsk debatt om det ømtåelige temaet.

- Far out

Frederic Hauge i Bellona karakteriserer forslaget til JP Kenny som usannsynlig.

- Dette er så "far out" at jeg gidder ikke bruke tiden på det. Atomkraftverk på havbunnen er i hvert fall ikke noen løsning de neste 40 årene. Ikke de neste 100 heller. Vi må forholde oss til noenlunde realistiske forslag. For å komme opp med noe slikt må du være rimelig ko-ko i hodet, sier Hauge til DN.

Oljeindustriens landsforening (OLF) vil ikke utelukke løsninger som i utgangspunktet virker teknologisk utfordrende, men tror atomkraft på havbunnen er langt unna.

- Jeg er ukjent med at det jobbes med den type løsninger og vil anta at det er mye utviklingsarbeid og ikke minst risikovurderingsarbeid i tilknytning til en slik mulig framtid. Sannsynligvis er dette en type arbeid som vil ta lang tid, sier administrerende direktør Per Terje Wold i OLF.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.