OLJE OG GASS

Vil ha arbeidsplasser

Mona Sprenger
27. mars 2008 - 08:22

Høyre-politikeren sier til Dagens Næringsliv at oljeselskapene ikke har skjønt at de må friste lokalbefolkningen med konkrete løfter om arbeidsplasser og aktivitet i området.

Får ikke åpnet

I en i Teknisk Ukeblad uttalte konsernsjef i StatoilHydro, Helge Lund at det er hans demokratiske rett å hevde selskapets interesser for områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Jeg må arbeide med politikerne for å få til en åpning av disse områdene. Min jobb er å påpeke hvilke muligheter det gir for landsdelen, sa Lund.

Kristiansen mener derimot at Helge Lund aldri får åpnet for oljeaktivitet i nord hvis de ikke får nabolaget med seg på ferden.

- At de mest velfødde selskapene med de største informasjons- og markedsavdelingene ikke har klart å få med seg det, er utrolig. Den politiske forståelsen lurer jeg på om finnes.

Ingen vinnersak

Det siste som nå får Kristiansen til å reagere, er at oljeselskapet Total har valgt Kristiansund som base for en avgrensningsbrønn for Victoria-feltet i Norskehavet. Avgjørelsen forsterker inntrykket i nord av at oljeaktiviteten bare vil være noe som kommer Vestlandet til gode, ifølge Kristiansen.

- Mange i nord har inntrykk av at det bare blir snakk om ”fjernstyring” og ”vaktmesterfunksjoner” nordpå. Jeg har reist så mye i Lofoten og Vesterålen at jeg vet at en åpning for oljeaktivitet ikke er noe vinnersak for å oppnå stemmer der, sier Høyre-politikeren, som selv er en av de fremste talsmennene for oljeleting utenfor Lofoten.

- Mitt inntrykk er at oljeindustrien er en like stor trussel mot åpning av Nordland VI og VII som olje- og energiminister Åslaug Haga er.

Tar ikke ansvar

StatoilHydros-talsmann Gisle Johansen viser til at selskapet må respektere de politiske prosessene.

- Hvorvidt vi har gjort infojobben vår godt nok, ønsker vi ikke å polemisere med Kristiansen eller andre om, sier han til DN.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.