NETTARKIV

Vil ha 600 FoU-millioner i året

Anders J. Steensen
3. sep. 2003 - 16:05

Dette slås fast i Konkrafts aktivitetsprosjekt for å bedre norsk sokkels konkurranseevne. Konkraft samler hele norsk oljeindustri.

Arbeidsgruppen bak rapporten ønsker at de statlige bevilgningene til oljeforskning økes fra dagens 100 millioner til 600 millioner kroner årlig så snart handlingsplanen for OG21 (Olje og gass for det 21. århundre) er ferdigstilt. Det vil øke mulighetene for at regjeringens mål med den langsiktige utviklingsbanen for norsk oljepolitikk nås.

- Vi må sikre en god og rask kartlegging av de uoppdagede ressursene som er igjen på norsk sokkel, sier leder av gruppen, administrerende direktør Johan Nic. Vold i i Norske Shell.

Oljeindustrien setter opp en lang liste utfordringer: Tiden fra leteareal tildeles til funn gjøres og utbygging er gjennomført, er for lang. De tekniske løsningene er for dyre i innkjøp og drift og tar for lang tid å lage. Det er for lite leteareal, det bores for få brønner og funnraten er for dårlig.

OG21

Konkrafts aktivitetsprosjekt anbefaler at bransjens felles initiativ, OG21, rettes mot å få ned usikkerhetene ved leteboring. Det krever bedre leteverktøy, nye boresystemer og bedre brønntestingsutstyr.

Også utvikling av teknologi for mer miljøvennlig utvinning av olje og gass må fremskyndes. Dette er en nødvendig forutsetning for å produsere olje og gass i sårbare områder som Lofoton og Barentshavet.

Et stort problem for leverandørindustrien er mangelen på muligheter til å teste ut ny teknologi på anleggene til havs. Konkraft-rapporten ønsker derfor at myndighetene innfører eller viderefører tiltak som kan redusere oljeselskapenes risiko når nytt utstyr prøves ut på forskjellige felt. Demo 2000 er et slikt program, men bevilgningene her har blitt kraftig redusert senere år.

Les rapporten på www.olf.no/konkraft/prosjekt/aktivitet/

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.