KRAFT

Vil gjøre Tjeldbergodden til pilotanlegg

Bilde: Statoil

Han viser til at det ved Sintef, NTNU og Statoils Forskningssenter i Trondheim finnes mye kompetanse for å utvikle CO 2-håndtering.

Løsning på klimautfordringen?

– Vi kan få fullskala laboratorier i drift, hvor Trondheimsmiljøene kan teste og videreutvikle teknologien knyttet til en helhetlig verdikjede for CO 2, sier Sandvik, som mener at bio- og gasskraftverket på Skogn, gasskraftverket på Tjeldbergodden og feltene Draugen og Heidrun i Norskehavet kan inngå i denne verdikjeden.

– Ingen andre steder kan man komplettere og demonstrere en slik verdikjede raskere og bedre. Samtidig løser vi kraftkrisen i Midt-Norge, sier Sandvik.

Han har tro på at de planlagte gasskraftverkene på Skogn og Tjeldbergodden kan bli et ledd i løsningen på klimautfordringene.

Midt-Norsk deponi

- Ved å rense CO 2-utslippene og selge denne til oljeindustrien som trykkstøtte, kan CO 2 bli en ressurs. Men det viktigste er likevel at dette kan danne grunnlaget for ren deponering av CO 2 under havbunnen i Norskehavet og Nordsjøen, altså uten ekstra oljeutvinning, sier fylkesordførereren og viser til at forskningsresultater som viser at kontinentalsokkelen utenfor Trøndelag er perfekt for å lagre CO 2.

- Tenk om vi kunne bidra til å deponere CO 2 for Europa og Norden.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.