BYGG

Vil gi plasten mer oppmerksomhet

Mona Strande
3. jan. 2008 - 09:02

Herdeplasten er lei av å bli oversett. Nå vil den vise hvor viktig den er for betongkonstruksjoner med en egen faggruppe.

– Vi ønsker å få på plass en faggruppe som kan spre kompetanse om riktig bruk av materialene, enten det er ved liming, vanntetting eller forsterkning, sier Elisabet Michelson i Elmico.

– Folk må vite om oss

Det er et helt år siden ideen om en "plastgruppe" ble født. Siden den gang har en gruppe på seks personer hatt flere møter for å finne ut hvilke oppgaver faggruppen skal ha. Likevel er det først nå, under Kursdagene i Trondheim, de presenterer ideen for bransjen.

– Det er jo ingen vits i at det finnes en faggruppe hvis ingen vet at vi er der, sier Michelson, som har vært med fra starten sammen med representanter fra AF Gruppen, Stærk & Co, Statens vegvesen, Gulv og Tak, Scenario Arkitekter og Flowcrete.

Talerør mot det offentlige

Gruppens navn er Faggruppe for herdeplast i betong, forkortet til FHB, og skal i første omgang håndtere spørsmål om herdeplaster fra myndighetene og pressen.

– Målet er å få satt sammen en gruppe på åtte-ti personer. Vi ønsker at alle parter, fra produsenter og arkitekter til entreprenører og testinstitusjoner, skal delta, sier Michelson.

Når gruppen er på plass, er målet å utvide arbeidsoppgavene. Arbeidsgruppen bak FHB vil at faggruppen skal bidra med:

Vil gjøre mye

  • fungere som et kompetansesenter innen herdeplast
  • være et bindeledd mot Norsk forening for betongrehabilitering (NFB) og en link til andre organisasjoner i inn- og utland
  • utvikle bruksområdene for herdeplaster og oppnå bedre totalløsninger
  • drive kursvirksomhet
  • merking i forhold til CEN
  • forberedelser i forhold til REACH
  • vurdere å eventuelt gjennomføre sertifisering, eller kompetansebevis for utførende entreprenører som arbeider med herdeplaster
  • heve kompetansenivået på herdeplaster mot de beskrivende ledd
  • publisere artikler i fagblader
  • bidra innen undervisning, forskning og utvikling på herdeplaster, med forskningsstøtte fra NFB

Første oppdrag på plass

Det er ennå ikke klart hvem som skal sitte i faggruppen. På Kursdagene etterlyser Elisabet Michelson frivillige som kan tenke seg å bidra.

– Det er ikke snakk om en gruppe hvor du må sitte i flere år. Vi ønsker heller å skifte ut medlemmene litt oftere, så vi hele tiden har friskt blod i gruppen, sier Michelson.

Samme dag som planen om en faggruppe ble offentliggjort, kom et mulig oppdrag på bordet.

– Det er en fersk idé, men det er mulig faggruppen skal se på videre dokumentasjon av tette belegg på ung betong, og hvordan herdeplasten kan bidra til beskyttelse i slike tilfeller, sier Michelson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.