SAMFUNN

Vil gi forskere kvalitetsmerke

3. feb. 2001 - 08:57

Universitets- og høyskoleinstitusjoner, forskningsinstitusjoner og næringsliv kan søke om å få status som Senter for fremragende forskning. Etter planen skal mellom fem til ti sentre få tittelen i 2002, med en dobling i løpet av noen år.

– Jeg venter at de beste forskningsmiljøene kaster seg inn i konkurransen, sier statsråd Trond Giske.

Finansiering av et senter kan løpe i inntil ti år, med evaluering etter tre og et halvt år. Pengene skal hentes fra det nye Fondet for forskning og nyskaping. Budsjettrammen vil trolig ligge på 10–20 millioner kroner per senter per år, avhengig av senterets størrelse og av fagområde.

– Satsingen skal bidra til at norsk forskning kan bli internasjonalt ledende på flere områder, kommenterer Giske i en pressemelding.

Hovedkriteriet for utvelgelse skal være vitenskapelig kvalitet på høyt nivå. Internasjonale eksperter vil stå for den faglige evalueringen. Det vil bli lagt særlig vekt på fem prioriterte områder i forskningspolitikken: langsiktig og grunnleggende forskning, marin forskning, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, medisinsk og helsefaglig forskning og forskning i skjæringsfeltet energi/ miljø.

Systemet med spesiell status og finansiering til utvalgte fagmiljøer ble foreslått i den siste forskningsmeldingen ( St.meld. nr.39 (1998–99) ) som Stortinget sluttet seg til.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.