NETTARKIV

Vil gi amnesti til varslere

Veslemøy Nestvold
13. nov. 2007 - 10:52

Den tyske ingeniørgiganten Siemens har varslet at de vil gi amnesti til alle ansatte som forteller om tilfeller av korrupsjon eller hendelser som minner om korrupsjon overfor offentlig sektor. Amnestitilbudet gjelder til utgangen av januar, skriver den engelske avisa Times.

Ansatte som er villige til å tipse ledelsen om tilfeller av korrupsjon vil ikke miste jobben eller få søksmål mot seg i ettertid, forsikrer ledelsen i Siemens. Det understrekes at tilbudet ikke gjelder toppledelsen i selskapet.

Siemens har en historie på dette området i Norge.

– Varsling er tøft. Det er ikke å anbefale, sier Per-Yngve Monsen, kjent som varsler (whistleblower) i den norske delen av det multinasjonale Siemens-konsernet på bakgrunn av sine erfaringer. Han har måttet kjempe for sin troverdighet både i media og rettssaler etter at han tok belastningen det er å stå frem med det han visste om Siemens og Forsvarskontraktene.

– Gode regler og retningslinjer hjelper ikke om ikke ledelsen stiller seg bak dem, sier Heidi Høivik, som er professor i næringslivsetikk ved Handelshøyskolen BI til forskning.no. BI-professoren er opptatt av at organisasjonens retningslinjer for varsling får en tone og språkdrakt som er mer oppmuntrende enn autoritær.

Det spørs om Siemensledelsens amnesti vil forandre bedriftskulturen i Europas største ingeniørselskap over natta. VN

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.