PRODUKSJON

Vil gen-kartlegge nordmenn

25. okt. 2000 - 10:14

Den norskutviklede søketeknologien Fast er påtenkt en rolle i å finne genetiske mønstre i befolkningen, skriver genia.no.

Det nye selskapets formål skal være å drive genetisk og medisinsk forskning for å identifisere sykdomsgener – primært på basis av befolkningsstudier – og på basis av denne forskningen utvikle og selge produkter og tjenester til den internasjonale farmasøytiske industrien.

Fondsfinans foreslår å etablere et selskap med 50 prosent offentlig og 50 prosent privat eierskap.

Med en relativt oversiktlig befolkning har Norge, i likhet med andre nordiske land, enkelte komparative fortrinn for befolkningsbaserte genetiske studier. Ved å utnytte disse fortrinnene mener Fondsfinans at Norge kan delta aktivt i å vinne ny medisinsk kunnskap, for så å utvikle medikamenter og diagnostika som kan gi grunnlag for lønnsomme virksomheter.

Genia.no siterer et brev som Fondsfinans har sendt til nærings- og handelsministeren og helseministeren, der finansselskapet peker på mulighetene som ligger i gode helseregistre. Registre som trekkes frem er befolkningsregistre, som medisinsk fødselsregister, og sykdomsregistre, for eksempel for kreft og diabetes.

– Slike registre må kobles med biologisk materiale, og vi har i Norge allerede flere samlinger med biologisk materiale, f.eks. JANUS-undersøkelsen og Mor-og-barn-undersøkelsen. Norge har dessuten godt grunnlag for å lage slektsregistre, mener Fondsfinans ifølge genia.no.

Videre trekker Fondsfinans frem søketeknologien til Fast Search & Transfer, som baserer seg på gjenfinning av mønstre. Dette er samme problemstilling som man har ved sammenligning av gener. Genetisk befolkningsbasert forskning innebærer betydelig databehandling. Omfattende datamengder skal sammenlignes for å finne likheter og forskjeller mellom ulike individers arvestoff.

Tilsvarende prosjekt er allerede godt i gang på Island, gjennom selskapet deCODE Genetics. DeCODE kunngjorde blant annet denne uken at de har kartlagt et gen som har forbindelse med schizofreni. Tidligere har selskapet gjort tilsvarende funn i forhold til Alzheimers sykdom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.