Vil forby oljefylte ovner

Truls Tunmo
24. apr. 2006 - 07:04

Oljefylte ovner har større hyppighet på tilløp til brann enn andre elektriske artikler. Derfor anbefaler Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) at disse ovnene bare brukes under tilsyn.

- Vi mener at salget må stoppes inntil nødvendig dokumentasjon på at sikkerhetsnivået er godt nok foreligger, sier direktør i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim.Reagerer sterkt

Han reagerer sterkt på DSBs manglende oppfølging i forhold til den bekymringen de har uttrykt om bruk av oljefylte ovner.

– Hvis ikke sikkerheten på slike ovner kan dokumenteres, må salget stoppes umiddelbart, sier Dagfinn Kalheim.

Så lenge DSB mener at ovnene bare kan brukes under oppsyn, er de ikke brannsikre nok i utgangspunktet. Ifølge DSB er holdbarheten også kort – bare fire til seks år. Panelovner har til sammenligning en levetid på 15-20 år.

- Men oljefylte ovner har den fordelen at de har en lavere overflatetemperatur enn elektriske gjennomstrømningsovner har. Dermed svir de ikke støv, og bidrar til et bedre innemiljø, sier Dagfinn Kalheim.En million

I Norge antas det at det er solgt ca en million flyttbare oljeovner de siste 10 årene. Av disse er 300 000 solgt de siste tre årene, og det har i denne perioden vært 75 hendelser/tilløp til brann.

Oljelekkasjer er hovedårsaken til uhellene, men 25 av hendelsene har forårsaket brann eller branntilløp i koblingsrommet i ovnen, ifølge en pressemelding fra DSB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.