IT

Vil flytte penger og makt

IT-direktør Karl Olav Wroldsen, Skatteetaten (t.v.), prosjektleder Gunnar Horn, IKT-arkitektur, Nav/FAD.
IT-direktør Karl Olav Wroldsen, Skatteetaten (t.v.), prosjektleder Gunnar Horn, IKT-arkitektur, Nav/FAD. Bilde: Espen Zachariassen

Regjeringen ønsker å bygge en felles arkitektur for IT-løsninger og -tjenester i offentlig sektor.

Hensikten er blant annet å gjøre offentlige tjenester på nett lettere tilgjengelig for folk og bedrifter.

Formålet er også å få mest mulig gevinst av de flere titalls milliarder kroner som ventes investert i informasjonsteknologi i stat og kommune de neste ti årene.

En arbeidsgruppe ledet av IT-direktør Gunnar Horn i NAV har utarbeidet en rapport om hva som bør gjøres for å komme i mål. Kjernebudskapet I FAOS-rapporten (Felles arkitektur i offentlig sektor) er at satsingen på informasjonsteknologi mangler felles styring og at makten må flyttes til ett sted.

Les også:

Kritisk

– I dag foretar offentlige etater ganske like investeringer hver for seg og i proprietære løsninger, som fungerer best alene. Derfor får vi ikke ut den store nytten vi forventer at dataløsningene, sier Gunnar Horn. Han oppfatter situasjonen som kritisk.

– Regjeringen sitter med planer som griper inn i hele offentlig sektor, men har ingen myndighet til å komme med pålegg om å følge disse planene. Det er en kritisk problemstilling, sier Horn. Han mener ledere i offentlig sektor må forberede seg på en smertefull omstilling i arbeidet med å konstruere én sammenhengende IT-struktur for offentlig sektor.

– Hvis vi skal få til noe, er vi nødt til å flytte autoritet og fullmakter. Dette er smertelig, påpeker han.

Her er bikkja

I praksis er det snakk om at departementene, alle kommunene og direktorater som Statens vegvesen må gi fra seg både makt og penger.

– Her har vi 700 forholdsvis selvstendige enheter, som slåss for sine budsjetter. Å forene disse... Det er her den store bikkja ligger begravd, sier Horn.

IT-direktør Karl Arne Wroldsen i Skatteetaten har også deltatt i arbeidet med FAOS-rapporten og foreslår konkrete endringer for å skaffe makt og midler til en felles IT-arkitektur. Han mener at én etat må få styre prosessen. Fornyings- og administrasjonsdepartementet er den nærmeste til denne jobben i dag, men Wroldsen tror FAD er for svakt.

– Kanskje Finansdepartementet er den beste, som de har valg i Danmark, sier han.

Alle må spleise

Finansieringen skal skje med et spleiselag.

– Vi begynner med at hver etat bidrar med litt til egne prosjekter. Etter hvert setter vi av penger fra hver og én i en felles pott, der alle kan søke om midler til prosjekter som bidrar til en felles arkitektur, foreslår Wroldsen.

Felles IT-arkitektur for det offentlige er ute på høring til 25. september.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.