Vil fjernstyre strømmen din

Folk er flinkere til å fjernstyre strømmen på hytta enn hjemme, mener NVE-sjefen.

Vil fjernstyre strømmen din

AMS

Avansert måle- og styringssystem (AMS)

  • Skal installeres hos alle strømbrukere i Norge innen 2017, ifølge krav fra NVE.
  • Alle husstander får en såkalt «smart måler» som registrerer strømforbruket på timebasis og sender automatisk informasjonen om forbruket til nettselskapet.
  • NVE legger ingen føringer på teknologivalg.

Kilde: NVE

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud håper innføringen av avanserte måle- og styresystemer (AMS) vil bidra til at folk får et mer bevisst forhold til sitt eget strømforbruk, slik at de kan bidra til å holde CO2-utslippene nede.

– Folk har nå fjernstyring av panelovner på hytta, men ikke fjernstyring av strømforbruket hjemme, i hvert fall i veldig liten grad, sa Sanderud på en AMS-konferanse på Gardermoen i går i regi av Energi Norge.

Les også: Slik kan hackere mørklegge Norge

Varmer for kråka

Han mente tiden nå er moden for at folk tar styringen over egen strømregning ved å styre strømforbruket.

– Hvorfor skal alle landets husholdninger ha varmtvannsbeholdere på kokepunktet hele sommeren når de ikke er hjemme? Det er litt snodig. Hvis man trenger varmtvann når man står i døren og er sliten etter fjellturen, bør man kunne ordne dette via mobiltelefon på toget ned Gudbrandsdalen. Jeg håper AMS blir en vekker på dette området, sa NVE-sjefen.

Les også:

Det svenske AMS-havariet

Advarer mot norsk AMS-hastverk 

– Paradoks

Overfor Teknisk Ukeblad legger han til at potensialet også er stort når det gjelder oppvarming av boligen og varmekabler i gulvet.

– Er du borte, trenger du ikke ha en temperatur på 22 grader, det holder med 15. Men vi må ha en enkel måte å gjøre det på, som gjør at man kommer hjem til den komforten man ønsker. Det har vi fått til mer på hyttemarkedet enn i de tusen hjem, og det synes jeg er et paradoks, sier Sanderud.

Han vet ikke nøyaktig hvor stort potensial slike tiltak har for å få ned kraftforbruket i Norge.

– Vi har ikke regnet på det, men husholdningenes strømforbruk utgjør rundt 80 av totalt 120 terawattimene som brukes årlig i Norge. Det er i stor grad oppvarming av luft og vann, sier NVE-sjefen.

Les også: Vil gjøre varmepumpe dyrere

– Undervurderer fleksibiliteten

Sanderud er opptatt av å utnytte fleksibiliteten i husholdningenes strømforbruk.

– Mange har ment at denne fleksibiliteten er relativt liten, men den er kanskje er større enn vi har trodd. Jeg tror dette har å gjøre med at nordmenn er mer villige til å bruke ny teknologi. Smarttelefoner har brutt ned noen barrierer som gjør at vi anvender teknologien på en mye smartere måte. Det er viktig å overføre dette til et så stort område som strøm. For strømregningen er noe forbrukerne virkelig merker, sier Sanderud.

Les også:

Matematikere skal gi forutsigbar strømpris

Du kjøper 'skitten' strøm

Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler

Advarer mot milliardinvesteringen i AMS 

Les mer om: