KRAFT

Vil fjernstyre strømmen din

Folk er flinkere til å fjernstyre strømmen på hytta enn hjemme, mener NVE-sjefen.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
13. juni 2012 - 08:03
Vis mer

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud håper innføringen av avanserte måle- og styresystemer (AMS) vil bidra til at folk får et mer bevisst forhold til sitt eget strømforbruk, slik at de kan bidra til å holde CO2-utslippene nede.

– Folk har nå fjernstyring av panelovner på hytta, men ikke fjernstyring av strømforbruket hjemme, i hvert fall i veldig liten grad, sa Sanderud på en AMS-konferanse på Gardermoen i går i regi av Energi Norge.

Les også: Slik kan hackere mørklegge Norge

Varmer for kråka

Han mente tiden nå er moden for at folk tar styringen over egen strømregning ved å styre strømforbruket.

– Hvorfor skal alle landets husholdninger ha varmtvannsbeholdere på kokepunktet hele sommeren når de ikke er hjemme? Det er litt snodig. Hvis man trenger varmtvann når man står i døren og er sliten etter fjellturen, bør man kunne ordne dette via mobiltelefon på toget ned Gudbrandsdalen. Jeg håper AMS blir en vekker på dette området, sa NVE-sjefen.

Les også:

Det svenske AMS-havariet

Advarer mot norsk AMS-hastverk 

– Paradoks

Overfor Teknisk Ukeblad legger han til at potensialet også er stort når det gjelder oppvarming av boligen og varmekabler i gulvet.

– Er du borte, trenger du ikke ha en temperatur på 22 grader, det holder med 15. Men vi må ha en enkel måte å gjøre det på, som gjør at man kommer hjem til den komforten man ønsker. Det har vi fått til mer på hyttemarkedet enn i de tusen hjem, og det synes jeg er et paradoks, sier Sanderud.

Han vet ikke nøyaktig hvor stort potensial slike tiltak har for å få ned kraftforbruket i Norge.

– Vi har ikke regnet på det, men husholdningenes strømforbruk utgjør rundt 80 av totalt 120 terawattimene som brukes årlig i Norge. Det er i stor grad oppvarming av luft og vann, sier NVE-sjefen.

Les også: Vil gjøre varmepumpe dyrere

– Undervurderer fleksibiliteten

Sanderud er opptatt av å utnytte fleksibiliteten i husholdningenes strømforbruk.

– Mange har ment at denne fleksibiliteten er relativt liten, men den er kanskje er større enn vi har trodd. Jeg tror dette har å gjøre med at nordmenn er mer villige til å bruke ny teknologi. Smarttelefoner har brutt ned noen barrierer som gjør at vi anvender teknologien på en mye smartere måte. Det er viktig å overføre dette til et så stort område som strøm. For strømregningen er noe forbrukerne virkelig merker, sier Sanderud.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Matematikere skal gi forutsigbar strømpris

Du kjøper 'skitten' strøm

Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler

Advarer mot milliardinvesteringen i AMS 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.