KLIMA

Vil fjerne oljesubsidier

FJERNER SUBSIDIER: Produsenter av fossil energi mister subsidier hvis Obama får gjennom budsjettforslaget for 2011. Han vil prioritere subsidier til ren energi.
FJERNER SUBSIDIER: Produsenter av fossil energi mister subsidier hvis Obama får gjennom budsjettforslaget for 2011. Han vil prioritere subsidier til ren energi.
Kjetil Malkenes Hovland
4. feb. 2010 - 13:26

President Barack Obama vil gjøre fossil energiproduksjon dyrere til fordel for fornybar energi.

Han foreslår å fjerne subsidier til olje-, gass- og kullselskaper og i stedet kanalisere pengene til fornybar energi.

Det kommer fram i budsjettforslaget for 2011, ifølge nettstedet Business Green.

Milliardkutt i subsidier

Forslaget tar til orde for å kutte 2,7 milliarder dollar i subsidier av fossil energi, og dermed gjøre denne produksjonen dyrere.

Hittil har fossil energi vært generøst subsidiert med skattelette til produsentene. En rapport fra Environmental Law Institute fastslo i 2009 at regjeringen hadde brukt 72,5 milliarder i subsidier av fossil energi fra 2002 til 2008, og bare 29 milliarder på fornybar energi, ifølge Bloomberg.

I budsjettforslaget heter det at regjeringen vil kutte ordninger «med ineffektive subsidier av fossil energi som begrenser investeringene i rene energikilder og underminerer kampen for å takle klimaendringer.»

Satser også på kjernekraft

Dersom budsjettet går gjennom vil også kjernekraften tjene på det, med 36 milliarder dollar i nye lån. Det vil også bli subsidier til energieffektivisering og fornybar energi, hvor det til sammen er satt av 2,3 milliarder dollar.

Det amerikanske petroleumsinstituttet har kjempet mot slike forslag, som også ble fremmet i budsjettforslaget for 2010. Forslaget vil gi økte energipriser og færre arbeidsplasser, mener de.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.