ENERGI

Vil fjerne farlige metaller

11. jan. 2001 - 12:03

Dette foreslår Statens forurensningstilsyn (SFT). Forbudet mot impregnering med kobber får dog en utsatt ikrafttredelse, skriver tilsynet i en pressemelding. Forbudet skal ikke gjelde stolper til blant annet elektrisitets- og telefonmaster, autovern og brygger. SFT inviterer en rekke høringsinstanser til å komme med synspunkter på utkast til forskrift innen 15. april.

Trevirke blir impregnert for å hindre at det råtner. De mest brukte impregneringsmidlene er kreosot og kobber-krom-arsen (CCA-salter). En egen lekeplassforskrift forbyr allerede bruk av kreosotholdig trevirke.

SFT foreslår at forskriften som nå er sendt på høring, skal tre i kraft 1. oktober 2001.

Impregneringsverkene skal kunne selge fra registrerte lagre fram til 1. juli 2002, men CCA-impregnert trevirke skal kunne omsettes og tas i bruk fram til 1. september 2002.

SFT foreslår at forskriften ikke trer i kraft for impregnering med kobberbaserte midler uten innhold av krom og arsen. Kobberbaserte midler må tillates som erstatning for CCA-midler inntil substitusjonsmulighetene for kobberbaserte midler er bedre klarlagt. Myndighetene vil derfor senere komme tilbake med et nytt forslag om når kobberforbudet skal tre i kraft sammen med en tilhørende konsekvensvurdering og høring av forslaget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.