Vil få verden til å ta riktig telemedisin

Vil få verden til å ta riktig telemedisin
FREMTIDSFORSKER: Svenske Maria-Therese Hoppe mener nano-teknologi vil ble det store innen fremtidens telemedisin. Hennes åpningsforedrag ble telemedisinkonferansens store "snakkis". Bilde: Jarl-Stian Olsen

E-helse i nord

  • Tromsø Telemedicine and eHealth Conference ble arrangert for sjette gang.
  • 320 deltagere og foredragsholderne fra 27 nasjoner var representert.
  • Konferansen har blitt en av de viktigste møteplassene innen internasjonal telemedisin.
Fikk forskningspenger

Nasjonalt senter for telemedisin fikk fredag i forrige uke løfte om 190 millioner kroner til forskningsdrevet innovasjon.

Pengene skal brukes til å lage systemer som kan samle medisinsk informasjon på en ny og mer automatisk måte. I tillegg skal de bruke midlene til å heve kompetansen innen telemedisin.

USA ligger i front, mens England, Frankrike og Tyskland ligger bak Norge når det gjelder innføring og bruk av telemedisin.

Dette kom fram på årets internasjonale telemedisinkonferanse i Tromsø. Tema var fremtidens tekniske løsninger, men vel så mye handlet det om våre holdninger til telemedisin.

– Ville du ha et digitalt hjerte inn i kroppen din dersom du i fremtiden sto i en situasjon hvor du trengte det? Jeg ville ha gjort det, hevder den danske fremtidsforskeren, Maria-Therese Hoppe bramfritt.

– 80 prosent av utfordringene innenfor e-helse, handler ikke om teknologi, men om sosiale og psykologiske forhold. Det dreier seg om organisering, maktforhold, oppgavedeling mellom helsepersonell og desentralisering av tjenester, sier Hoppe.

Vart du skræmt no?

Ifølge fremtidsforskeren skremmes vi alle av bilder hvor grensene mellom menneskekropp og teknologi viskes ut, og mennesker fremstår som "aliens": Står vi overfor et reelt valg, og får muligheten til å fortsette å leve eller fungere som før ved hjelp av moderne teknologi, velger vi teknologi.

– I det øyeblikket det er bra for meg, vil jeg ha det, sier den erfarne fremtidsforskeren.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.