SAMFUNN

Vil få ned strømprisen

26. juli 2001 - 12:42

Det er viktig å skaffe fram mer kraft, for å minske avhengigheten til importert kraft fra våre naboland, mener statsminister Jens Stoltenberg.

Nå skisserer han tiltak for å bygge ut norsk energiforsyning, som er ment å skulle bidra til lavere strømpriser for folk flest.

– Vi vil blant annet åpne for bruk av gass til kraftproduksjon med den beste tilgjengelige teknologien samt bidra til å gjøre det lønnsomt å ta i bruk forurensningsfrie løsninger så raskt som mulig. Innsatsen for energisparing skal også økes, og vi må trappe opp arbeidet med å få ned kostnadene ved overføring av strøm, sier Stoltenberg i en pressemelding fra Statsministerens kontor.

Fra 1. januar 2002 vil det bli opprettet et nytt selskap for energiøkonomisering, med base i Trondheim - Enova. Selskapet skal være en pådriver for energisparing blant annet ved å fordele 500 millioner kroner årlig i støtte til Enøk-tiltak som bioenergi, varmepumper, vindkraft og miljøvennlig bruk av gass.

Videre vil det bli fastsatt nye forskrifter fra 1. januar 2002 for overføring av kraft med sikte på å redusere overføringskostnadene slik at det kan bidra til lavere strømpriser til forbrukerne.

Regjeringen vil videre fremme forslag om å redusere el-avgiften i statsbudsjettet for 2002, ifølge Stoltenberg.

– Men vi vil ta et første skritt ved å fremme forslag om redusert avgift med virkning allerede fra 1. juli i år, med 1 øre pr. kilowattime. Dette utgjør en reduksjon på nær 9 prosent. Så vil den bli ytterligere redusert i 2002.

Statsministeren begrunner forslaget med at forutsetningene er vesentlig endret siden el-avgiften ble vedtatt i fjor.

– Da hadde vi historisk lave kraftpriser. Nå er de vesentlig høyere. Derfor er det riktig å redusere avgiften, sier statsministeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.