OLJE OG GASS

Vil etablere base i Nord-Norge

NYETABLERING: Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions mer enn antyder at de kommer til å etablere seg i Nordnorge dersom de blir tildelt Goliatprosjektet. ¿ Vi må være nær prosjektene. sier han.
NYETABLERING: Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions mer enn antyder at de kommer til å etablere seg i Nordnorge dersom de blir tildelt Goliatprosjektet. ¿ Vi må være nær prosjektene. sier han. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
24. aug. 2009 - 07:02

– Vi må etablere oss i Nord-Norge for å kunne betjene kundene i nord. Dersom vi vinner frem med våre tilbud på Goliat-prosjektet, så kommer vi til å etablere en base og teknologisk ekspertise i Nord-Norge. Dette ser vi som viktig også for å vinne frem i Russland og Barentshavet for å oppnå nærhet til prosjektene, sier Simen Lieungh til Teknisk Ukeblad.Subsea

Det har kommet kritikk mot StatoilHydro fordi det har kommet svært få oppdrag til teknologileverandøren i Harstad i forbindelse med Norne.

– Vil Aker Solutions ved utbygginger i nord også flytte andre typer oppgaver nordover som kan betjene drift og vedlikeholdsmarkedet?

– Jeg tror at det først og fremst er subsea-tjenester vi kan utvikle fra Nord-Norge. Det er her teknologiutfordringene ligger i framtiden, sier Lieungh.Vil ha Goliat

Det har vært enkelte utfordringer knyttet til Goliat i sommer. Først ble konstellasjonen Aker Solutions, Aibel og Samsung utelatt fra anbudskonkurransen av Eni.

Etter at Norsk Industri tok affære, ble samarbeidet mellom Aker Solutions og Samsung prekvalifisert.

– Vi går for å vinne Goliat. Vi har gode relasjoner til Eni gjennom våre kontrakter i Kasaghan. Å gjennomføre Goliat her i landet er viktig for Norge. Vi har jobbet hardt med å restrukturere Aker Solutions og bli mer kostnadseffektive. Sammen med Samsung, som har vært med Sevan på å utvikle skroget, regner vi med at vi er konkurransedyktige, sier Lieungh til Teknisk Ukeblad.2010 bli vanskelig

Konsernsjefen er synes det er vanskelig å spå om utviklingen i 2010 og 2011. Det er få nye prosjekter på tapetet.

– Selv om Goliat blir tildelt i år, vil ikke det bety stort for aktivitetene i verkstedene i 2010. Dette året vil bli brukt til engineering. En rekke prosjekter hos de store selskapene er dessverre lagt på vent og det er usikkert når disse kommer opp av skuffen. Vi har løpende dialog med de store selskapene på norsk sokkel for å kunne få en avklaring.

– Vi har omstilt verftene slik at vi kan møte nedgangen i aktivitet til neste år. Det betyr flere oppdrag som er rettet mot vedlikehold og modifikasjonsmarkedet. Det blir smått med nybygg.

– Aker Solutions er opptatt av å ha aktivitet ved verkstedene og vi vil drive videre i Norge. Svingningene i aktivitetsnivået er noe vi har levd med i alle år, så denne situasjonen håndterer vi. Jeg er sikker på at det kommer nye oppdrag. Når neste bølge kommer, vet vi dessverre ikke noe om, sier Simen Lieungh til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.