BYGG

Vil endre merkeordning: – Ubegripelig at energiattesten gis til hver boenhet

Nesten umulig å gjøre noe om du bor i blokk, påpeker Boligprodusentene.

Det er svært begrenset hva eiere av enkeltleiligheter i boligblokker kan gjøre alene for å bedre energiattesten sin, påpeker Boligprodusentene.
Det er svært begrenset hva eiere av enkeltleiligheter i boligblokker kan gjøre alene for å bedre energiattesten sin, påpeker Boligprodusentene. Bilde: Glava
Øyvind LieØyvind LieJournalist
22. juni 2016 - 06:00

I et høringsinnspill skriver Boligprodusentenes forening at det er «avgjørende» å endre energimerkeordningen.

 – Dagens ordning fungerer ikke for boliger. Veldig få bryr seg om hva energiattesten viser, og mange spør seg om hensikten med å ha en obligatorisk merkeordning for boliger som ingen bryr seg om, skriver organisasjonen.

Høringen holdes i forbindelse med at ansvaret for ordningen overføres fra Norges vassdrags- og energidirektorat til Enova.

– Ubegripelig

Den viktigste endringen som kan gjøres for boliger, er ifølge organisasjonen å utstede energiattesten på grunnlag av hele boligbygget og ikke individuelt for hver boenhet.

 – Fra et energifaglig ståsted er det ubegripelig at attesten skal utstedes for hver boenhet, når det i praksis er svært begrenset hva eiere av enkeltleiligheter i boligblokker kan gjøre av bygnings- og installasjonstekniske tiltak. De kan jo ikke på egenhånd sette i gang med etterisolering, utskifting av vinduer eller installering av varmepumpe- eller solvarmeanlegg, skriver Boligprodusentene.

Vis mer

Vil slippe forvirring

Slike tiltak må derimot gjennomføres for hele bygget samlet, og baseres på en vurdering av energiytelsen til hele bygget sett under ett.

– Beslutningstakere i form av sameie, styre eller byggeier, ville få et mye bedre beslutningsgrunnlag om hele bygget lå til grunn for energiattesten. Mer ressurser kan da forsvares brukt til utarbeidelse av energiattesten og vurdering av aktuelle forbedringstiltak. Vi slipper også forvirringen som skapes når ulike leiligheter i samme blokk får forskjellig energimerke, avhengig av hvor i blokken leiligheten ligger, heter det i innspillet.

Boligprodusentene påpeker at energikravene i byggteknisk forskrift og passivhusstandarden NS 3700 gjelder for hele bygget sett under ett, og ikke for enkeltleiligheter.

– At energimerkingen stiller krav om at oppvarmings- og energibehovet skal gjøres individuelt for hver leilighet, innebærer for nybygg og hovedombygginger i eksisterende boliger at TEK-beregningene ikke kan brukes som underlag for beregning av energimerket, skriver Boligprodusentene.

De påpeker også at det reviderte bygningsenergidirektivet som nå skal gjøres gjeldende i Norge som en del av EØS-avtalen, er tydelig på at hele byggets energiytelse skal ligge til grunn for energiattesten.

BNL enig 

Byggenæringens Landsforening (BNL) er enig i forslaget.

– Hensikten med energiattesten er at den skal stimulere beboere og byggherrer til å gjøre fornuftige tiltak for å forbedre byggets energiytelse. I praksis er det svært begrenset hva eiere av enkeltleiligheter i boligblokker kan gjøre av bygnings- og installasjonstekniske tiltak.

– De kan normalt ikke på egenhånd sette i gang med etterisolering, vindusutskifting, og installering av varmepumpe- eller solvarmeanlegg. Slike tiltak må gjennomføres for hele bygget samlet, og baseres på en vurdering av energiytelsen til hele bygget sett under ett, skriver foreningen i sitt høringsinnspill.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.