KRAFT

Vil endre energiloven for Hardanger

VIL ENDRE LOVEN: Trine Skei Grande og Venstre vil be regjeringen om å sørge for at Statnett utsetter byggingen av kraftlinjen gjennom Hardanger for å få vurdert prosjektet opp mot en ny energilov de ønsker å vedta.
VIL ENDRE LOVEN: Trine Skei Grande og Venstre vil be regjeringen om å sørge for at Statnett utsetter byggingen av kraftlinjen gjennom Hardanger for å få vurdert prosjektet opp mot en ny energilov de ønsker å vedta. Bilde: Ståle Andersen
3. aug. 2010 - 08:49
  • Oppdatert 10:36

Det kan gjøre strømlinjen gjennom Hardanger vakrere, mener partileder Trine Skei Grande.

Mer omsorg

Forslaget fra Venstre går ut på at energiloven endres slik at det åpnes for økt bruk av underjordiske eller undersjøiske kabler ved utbygging av verdifulle naturlandskap.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Vi ønsker at energiloven også skal legge inn omsorgen for det klassiske naturvernet, for reiseliv og for de andre faktorene, sier Grande til NRK.

Vil utsette Hardanger

Hun ber i tillegg regjeringen om å sørge for at Statnett utsetter byggingen av den planlagte kraftlinjen i luftspenn gjennom Hardanger – slik at dette prosjektet kan vurderes opp mot en eventuell ny lov.

– Når selv ikke naturen i Hardanger er verdifull nok for å vernes mot luftspenn, er loven åpenbart ikke god nok. Det må være bedre å leve en liten stund til med en viss usikkerhet fremfor å ødelegge en natur landet vil ha glede og nytte av i all fremtid, sier Grande.

Prestisje

Frp mener Venstres forslag er prisverdig, men tror ikke regjeringen vil snu denne gangen heller.

– Det er bare to måneder siden regjeringspartiene stemte mot et lignende forslag fra Frp. Nå er det gått prestisje i saken, og da snur ikke regjeringspartiene, sier energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp i en pressemelding.

Frps forslag gikk ut på å evaluere retningslinjene for kraftkabler, men partiet fikk bare støtte fra opposisjonspartiene på Stortinget.

– Det er viktig at opposisjonen fortsatt legger press på saken, men jeg tror Venstres forslag har mindre sjanse for å bli vedtatt enn Frps forslag, sier Solvik-Olsen.

Motstand fra Sp

Leder Erling Sande (Sp) i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mener forslaget fra Venstre er dårlig.

– Det som er nytt i det forslaget er at de vil utsette all kraftlinjebygging en periode mens Stortinget behandler forslaget, og så begynne på nytt med planleggingen. Det vil forsinke svært viktige linjer, linjer som skal sikre strømforsyning til innbyggerne våre, sier Sande til NRK.

En samlet opposisjon krevde i forrige uke en redegjørelse og en stortingsdebatt om den svært omstridte kraftlinjen som skal strekkes over naturskjønne områder i Hardanger. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.