NETTARKIV

Vil ekspandere ytterligere

TROR PÅ VEKST: - Vår totale kunnskap gir oss fordeler når vi satser mot FPSO-markedet , tror Torfinn Kildal.
TROR PÅ VEKST: - Vår totale kunnskap gir oss fordeler når vi satser mot FPSO-markedet , tror Torfinn Kildal. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
28. mai 2008 - 10:33

Houston: Kongsberg Maritime tar sikte på å kunne levere kontroll- og styringssystemer til flere deler av olje- og gassbransjen. Hittil har leveransene vært mer eller mindre basert på forskjellige kontrakter og separate systemer. Siden selskapet har systemer både for maritim drift, navigasjon, dynamisk posisjonering, prosesstyring, undervannsinstrumentering og simulering, er siktemålet rettet mot det voksende FPSO-markedet.

– Vi tar sikte på å være en sentral leverandør av produkter og tjenester i hele verdikjeden innen olje og gass. Vi er i ferd med å bygge en robust forretningsmodell for å betjene dette markedet, sier Torfinn Kildal.

Komplette leveranser

– Vi ser ekspansjonsmuligheter innen FPSO-markedet. Vi er sterke innen drift og maritime systemer. Kombinasjonen av disse gjør at vi kan tilby komplette systemer. At vi er sterke innen dynamisk posisjonering, er en konkurransefordel som kan åpne nye dører. Vi observerer at rederiene som bestiller FPSO-er mangler nødvending teknisk kompetanse til å kunne prosjektere avanserte systemer om bord på sine fartøyer. Vi har kunnskapen både om skipssystemer og prosesstyringssystemer og kan tilby komplette leveranser, sier Kildal.

En fordel for Kongsberg Maritime er at de allerede er godt etablert i Kina, Sør- Korea, Singapore og USA, med kontorer i New Orleans og Houston. Men økt forsknings- og utviklingsinnsats innen simulering kombinert med avanserte skjermløsninger for integrerte operasjoner, er selskapet i ferd med å erobre nye, nærmest jomfruelige markeder. Tidlig i mai underskrev selskapet en avtale med brønnserviceselskapet Baker Hughes om å levere standardløsningene for fjernovervåkingssystemene for brønn- og boreoperasjoner.Simulatorer

– Det neste trinnet er simulatorer for marine operasjoner. Det er et skrikende behov for å trene mannskaper for slike operasjoner, og vi utvikler nå nye simulatorer for denne typen virksomhet, forteller Kildal. En av simulatorene som utvikles i disse dager er for ankerhåndteringsfartøyer, hvor kravene til godt sjømannskap og kompetanse stiger. – Dette er utfordrende operasjoner nå som vanndypene øker, sier han.

Kongsberg Maritime har også levert en avansert simulator/overvåkingssentral for marine operasjoner knyttet til logistikk for feltutbygginger. Blant annet har ConocoPhillips tatt i bruk en slik på Ekofisk-området. På store skjermer kan operatøren følge alle skipsbevegelser i sann tid fra forsyningsbasen i Tananger til feltet . Systemet kombinerer selskapets lange erfaring med navigasjonssystemer som ECDIS, og AIS, for fartøygjenkjenning samt bruk av avansert grafikk for å vise bevegelser.Lyd under vann

Basis for en stor del av virksomheten er kompetansen i lyd under vann, akustikk.

– Vi arbeider med å utvikle nye sensorer for overvåking av undervannsinstallasjoner. Vi ser at det er et stort potensial for forbedringer, sier Kildal.

Som en av verdens ledende bedrifter innen ekkolodd og sonarsystemer, har Kongsberg Maritime også skaffet seg en solid posisjon innen offshore kartleggingssystemer. For de store havdyp er deres Hugin autonome undervannsfarkost blitt en suksess. Denne ble opprinnelig utviklet i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt og Statoil. Nå danner den standardutrustning for store selskaper som Fugro, C&C Technologies og norske Geoconsult.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.