IT

Vil du ikke bytte fra Windows XP? Her er et gratis alternativ

 

Linux Mint er blant de aller mest populære alternativene til Windows. En ny versjon er laget spesielt med tanke på eldre PC-er.
Linux Mint er blant de aller mest populære alternativene til Windows. En ny versjon er laget spesielt med tanke på eldre PC-er. Bilde: Bjørn Eirik Loftås
8. juli 2014 - 18:01

Hver fjerde av verdens PC-er bruker et operativsystem som ble lansert i 2001 og som fikk sin etterfølger allerede for sju år siden.

Det er det flere årsaker til, en av dem er at Windows XP utvilsomt var et meget vellykket og brukervennlig operativsystem som gjennom årene bare har blitt mer og mer solid.

Det er imidlertid ikke den viktigste årsaken.

Stagnasjon

At så mange fortsatt har PC-er med XP betyr nemlig at behovene for å stadig kjøpe ny og kraftigere maskinvare har stagnert.

I dag foregår svært mye av aktivitetene våre på nettet, og hvis man klarer seg uten Internet Explorer får XP-brukerne tilgang til alle de seneste netttjenestene og teknologiene gjennom alternativer som Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari og Opera.

Behovet for lokal lagring har også stagnert, og etter at vi fikk streamingtjenester som erstatter MP3- og film-samlingen har den for mange til og med gått tilbake.

Så hvorfor skal man bytte ut noe som fortsatt fungerer helt fint?

Les også: Microsoft og Google i priskrig om nettskyen

Dårlig sikkerhet

Den viktigste grunnen er at Microsoft kuttet støtten for Windows XP i april.

Det betyr at 25 prosent av verdens PC-er ikke lenger mottar viktige sikkerhetsoppdateringer eller feilrettinger. Selv ikke Dette programmet holder liv i Windows XP er noen garanti for sikkerheten, ifølge Microsoft.

Både PC-produsentene og Microsoft selv benytter selvfølgelig anledningen til å oppfordre brukerne til å oppgradere, aller helst bytte ut PC-en med en ny med berøringsfølsom skjerm og Windows 8.1.

Slik ser skrivebordet ut i Linux Mint XFCE rett fra installasjonen.
Slik ser skrivebordet ut i Linux Mint XFCE rett fra installasjonen.

Gratis alternativ

Mange bedrifter og privatpersoner er ikke i en posisjon der slike investeringer er mulig eller aktuelt, og med mindre man er låst til systemer som krever Windows, finnes det trygge alternativer som endogtil er gratis.

Mest aktuelt er et Linux-basert operativsystem, og mange av disse kan kjøres på svært enkel maskinvare. Det er her Linux Mint 17 XFCE kommer inn i bildet.

Hvis du ikke er kjent med Linux Mint fra før kan vi røpe at det er en av de aller mest populære Linux-distribusjonene.

Det kalles for distribusjon fordi det ofte følger med komplette programpakker med installasjonen, for eksempel kontorstøtteprogrammer, bildebehandlingsprogrammer og andre nytteprogrammer.

Les også: Denne prosessoren kjører Windows uten viftekjøling

Tillleggsprogrammer

Og om man ikke får alt man ønsker seg med installasjonen, kan man velge mellom tusenvis av tilleggsprogrammer fra et programvarebibliotek, de fleste av dem er gratis.

Hovedårsaken til at Linux Mint har blitt så populær i Linux-sammenheng mener mange skyldes at den er svært lik Windows i oppbyggingen.

Du finner startmenyen på samme sted, programvinduer oppfører seg langt på vei likt, og filbehandling foregår på klassisk Windows-vis.

Det er også en av Linux-distribusjonene som krever minst etterarbeid, for eksempel er støtte for Java, Flash, Bittorrent og de fleste enhetsdriverne på plass for de aller fleste litt eldre PC-er.

Grensesnittet kan skreddersys, blant annet gjennom temaer og bakgrunnsbilder.
Grensesnittet kan skreddersys, blant annet gjennom temaer og bakgrunnsbilder.

512 MB RAM er nok

XFCE-utgaven av Linux Mint 17 er nettopp lansert.

Denne versjonen har et grafisk grensesnitt/vindusbehandler som er laget nettopp for at alt skal flyte raskt og greit på PC-er med beskjeden maskinvare; en enkeltkjernet x86-prosessor, 512 MB RAM og 10 GB harddisk er tilstrekkelig, noe som skulle tilsi at en gjennomsnittlig 10 år gammel PC ikke bør ha noen problemer.

Med installasjonen får du blant annet den Microsoft Office-kompatible kontorsuiten LibreOffice, Photoshop-alternativet Gimp og nettleseren Firefox. Sikkerheten lover utviklerne er godt ivaretatt, og man vil få automatiske oppdateringer fram til 2019.

Når den tid kommer er det kanskje på tide å ta PC-bytte opp til vurdering igjen ...

Du finner mer informasjon om XFCE-utgaven og kan laste ned operativsystemet fra denne siden. Nedlastingen kommer i form av en ISO-fil som må brennes til DVD, og er på 1,3 GB.

Les også:

Dette programmet holder liv i Windows XP

Kan Surface Pro 3 viske ut skillet mellom nettbrett og laptop?

 – Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.